Szybka przekąska z ciasta francuskiego

Idealne rozwiązanie na przygotowanie drobnych przekąsek z ciasta francuskiego zaledwie z kilku składników, potrzebujemy: ciasto francuskie, 1 gruszkę i krążek sera camembert.



Składniki:

  • ciasto francuskie
  • gruszka
  • ser camembert
  • pieprz, sól, oregano i rozmaryn, ja dałam odrobinę jeszcze papryki- przyprawy wg uznania

Przygotowanie:
  • ciasto francuskie kroimy na małe kwadraty lub prostokąty ( np. 3x4 cm lub większe) - zależy, jak ma być podane, czy na talerzach, jako przystawka (wtedy większy rozmiar), czy jako przekąska do jedzenia ręką i wtedy rozmiar ma być mały, aby każdy jadł je rękami - wyjdzie ich naprawdę sporo.
  • ser i gruszkę kroimy na cienkie plasterki  ( bez gniazda nasiennego)
  • układamy ser i gruszki na cieście franuskiem położonym na blasze i pergaminie, posypujemy przyprawami
  • pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku, najlepiej na termoobiegu na złoty kolor- najlepiej skorzystaj  z instrukcji przygotowania ciasta podaną na  jego opakowaniu.








2 komentarze:

  1. Już po Świętach, trzeba trochę o siebie zadbać, prosimy o przepisy dietetyczne :)

    OdpowiedzUsuń

Wydruk

Print Friendly and PDF

Kraków - blog kulinarny