Idealne rozwiązanie na przygotowanie drobnych przekąsek z ciasta francuskiego zaledwie z kilku składników, potrzebujemy: ciasto francuskie, 1 gruszkę i krążek sera camembert.
Składniki:
- ciasto francuskie
- gruszka
- ser camembert
- pieprz, sól, oregano i rozmaryn, ja dałam odrobinę jeszcze papryki- przyprawy wg uznania
Przygotowanie:
- ciasto francuskie kroimy na małe kwadraty lub prostokąty ( np. 3x4 cm lub większe) - zależy, jak ma być podane, czy na talerzach, jako przystawka (wtedy większy rozmiar), czy jako przekąska do jedzenia ręką i wtedy rozmiar ma być mały, aby każdy jadł je rękami - wyjdzie ich naprawdę sporo.
- ser i gruszkę kroimy na cienkie plasterki ( bez gniazda nasiennego)
- układamy ser i gruszki na cieście franuskiem położonym na blasze i pergaminie, posypujemy przyprawami
- pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku, najlepiej na termoobiegu na złoty kolor- najlepiej skorzystaj z instrukcji przygotowania ciasta podaną na jego opakowaniu.
Już po Świętach, trzeba trochę o siebie zadbać, prosimy o przepisy dietetyczne :)
OdpowiedzUsuńwraz z Nowym Rokiem koniecznie :)
Usuń