Ciasto jest z przepisu mojej Mamy i przez nią upieczone. Makowiec jest taki, jak lubię: mało ciasta, dużo maku :) Gdy nie mam czasu korzystam z gotowego maku z puszki, który w zależności od producenta czasem poprawiam smakowo, a czasem tylko dodam jeszcze swoje ulubione bakalie. W święta makowiec i sernik, to obowiązkowe w większości rodzin ciasta, które muszą znaleźć się na wigilijnym stole. Może skorzystasz z przepisu mojego Mamy?
Składniki na dużą blachę:
ciasto:
- 4 jaja
- pół kostki margaryny
- 3 łyżki wody
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 szklanka mąki ziemiaczanej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
całe jaja ubijamy z cukrem, dodajemy mąkę z proszkiem, roztopioną margarynę i wodę - całość miksujemy i wylewamy na wyłożoną pergaminem blachę
masa makowa:
- 0,5 kg maku
- 1 szklanka cukru
- pół kostki margaryny
- 4 jajka
- olejek migdałowy - kilka kropel
- bakalie ( migdały, rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa):1,5-2 szklanki
- 1 mały dżem śliwkowy
Żółtka wybijamy do miski, dodajemy cukier i całość ucieramy na pulchną masę.
Rozpuszczamy margarynę, dodajemy dżem śliwkowy, mieszamy, dodajemy masę makową, mieszamy, dodajemy masę z żółtek, bakalie i olejek migdałowy, mieszamy.Ubijamy białka, dodajemy do masy makowej lekko mieszając.
Sposób przygotowania:
Piekarnik nastawiamy na 175 stopni, wkładamy ciasto do ciepłego piekarnika i podpiekamy ciasto na jasno złoty kolor. Wyjmujemy blachę z podpieczonym spodem, zostawiamy do schłodzenia. Na ostudzony spód wykładamy masę makową, wyrównujemy powierzchnię ciasta i pieczemy około 30 minut. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z piekarnika i na wierzch wylewamy polewę czekoladową (przepis jest tutaj) i posypujemy uprażonymi na suchej patelni płatkami z migdałów.
Smacznego :)
Smacznego :)
W sumie fajnie, że dużo maku, kłopot polega tylko na tym, że na zdjęciu widać, że przez tą małą ilość ciasta, a duzą ciasta, ciasto się rozpada. Na świąteczny stół to tak nie bardzo :)
OdpowiedzUsuńZawsze można dodać jedno jajko więcej i będzie zwięzłe bardziej - kwestia gustu.
UsuńIdealne od linijki kupuję w lokalnej cukierni, też niby smaczne, ale to nie to samo...
no moze na swiateczny stol nie , ale ogolnie bardzo fajny przepis i wart zapamietania :)
OdpowiedzUsuńmniam, uwielbiam !
OdpowiedzUsuń