Składniki na farsz:
- 300 gram dobrej kapusty kiszonej
- 50 dkg pieczarek
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- sól,pieprz
Kapustę bardzo drobno kroimy nożem i gotujemy we wrzątku przez 15 minut, po ugotowaniu odcedzamy kapustę z nadmiaru wody na sicie.
Cebulę kroimy drobno, smażymy na łyżce masła, do podsmażonej cebuli dodajemy ugotowaną kapustę, razem chwilę smażymy mieszając, studzimy. Pieczarki kroimy w drobne plasterki, smażymy na maśle, doprawiając, aż będą bez wody i podsmażone.
Składniki na ciasto:
- 2 żółtka
- 250 gram mąki ( 1/2 tortowej i 1/2 krupczatki)
- 125 gram margaryny (połowa kostki)
- 2,5 dkg rozkruszonych drożdży
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- trochę masła do wysmarowania kokilek
Wszystkie składniki ciasta razem zarabiamy, na stolnicy wałkujemy i wykrajmy kółka trochę większe niż średnica naszych kokilek i dopasowujemy ciasto rozmiarem do natłuszczonej masłem kokilki, którą wypełniamy ciastem. Na spód ciasta kładziemy warstwę kapusty, warstwę farszu pieczarkowego, warstwę kapusty i przykrywamy kawałkiem ciasta. Pieczemy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 25 minut, na złoty kolor.
Sos grzybowy:
- cebula
- 300 ml rosołu
- kilka gałązek zielonej pietruszki,
- sól, pieprz, tymianek
- 70-100 ml śmietany 30%
- łyżka masła
- 2-3dkg suszonych grzybów ( ja daję nie mało, bo lubię i mam ich sporo, ale wtedy jest ich intensywny smak), które mielimy w młynku lub blenderem
Cebulę kroimy na średnią kostkę i smażymy na maśle na złoty kolor, dodajemy zmielone grzyby, rosół, zieloną pietruszkę i blendujemy. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 15 minut, dodajemy śmietankę, doprawiamy i gotujemy jeszcze ok. 5 minut.
Wygląda absolutnie smakowicie:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie rzeczy! Są lepsze niż słodkości:)
OdpowiedzUsuń