Mini tarta z pieczarkami z sosem grzybowym na wigilijny stół



Składniki na farsz:

  • 300 gram dobrej kapusty kiszonej
  • 50 dkg pieczarek 
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • sól,pieprz


Kapustę  bardzo drobno kroimy nożem i gotujemy we wrzątku przez 15 minut, po ugotowaniu odcedzamy kapustę z nadmiaru wody na sicie.
Cebulę kroimy drobno, smażymy na łyżce masła, do podsmażonej cebuli dodajemy ugotowaną kapustę, razem chwilę smażymy mieszając, studzimy. Pieczarki kroimy w drobne plasterki, smażymy na  maśle, doprawiając, aż będą bez wody i podsmażone.


  Składniki na ciasto:
  • 2 żółtka
  • 250 gram mąki ( 1/2 tortowej i 1/2  krupczatki)
  • 125 gram margaryny (połowa kostki)
  • 2,5 dkg rozkruszonych drożdży
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 0,5  łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • trochę masła do wysmarowania kokilek


Wszystkie składniki ciasta razem zarabiamy,  na stolnicy wałkujemy i wykrajmy kółka trochę większe niż średnica naszych kokilek i dopasowujemy ciasto rozmiarem do natłuszczonej masłem kokilki, którą wypełniamy ciastem.  Na spód ciasta kładziemy warstwę kapusty, warstwę farszu pieczarkowego, warstwę kapusty i przykrywamy kawałkiem ciasta. Pieczemy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku  przez 25 minut, na złoty kolor.


Sos grzybowy:

  • cebula
  • 300 ml rosołu
  • kilka gałązek zielonej pietruszki, 
  • sól, pieprz, tymianek
  • 70-100 ml śmietany 30%
  • łyżka masła
  • 2-3dkg suszonych grzybów ( ja daję nie mało, bo lubię i mam ich sporo, ale wtedy jest ich intensywny smak), które mielimy w młynku lub blenderem


Cebulę kroimy na średnią kostkę i smażymy na maśle na złoty kolor, dodajemy zmielone grzyby, rosół, zieloną pietruszkę i blendujemy. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 15 minut, dodajemy śmietankę, doprawiamy i gotujemy jeszcze ok. 5 minut.

Tartę podajemy na sosie grzybowym w głębokim talerzu. 

















2 komentarze:

Wydruk

Print Friendly and PDF

Kraków - blog kulinarny