Przepis dodaję do akcji : Gotuję po małopolsku - to akcja Małopolskiego Festiwalu Smaku organizowanego w Krakowie. Motywem przewodnim akcji są czerwone korale, w mojej propozycji odpowiednikiem korali są słodkie maliny świeżo zerwane w ogrodzie.
Składniki do ciasta kruchego:
- 300 gram mąki tortowej
- 200 gram mąki kukurydzianej
- 200 gram masła
- 4 żółtka,
- szczypta soli
Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy wszystkie pozostałe składniki i w rękach zagniatamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Wkładamy do lodówki na 1/2 godziny, najlepiej pod przykryciem, by ciasto nie obeschło.Po schłodzeniu wypełniamy małe foremki na babeczki ciastem. Ja rozwałkowuję małe kawałki ciasta, wycinam szklanką i wypełniam otrzymanym "kółeczkiem" ciasta foremkę. Piekę w temperaturze 180 stopni, w nagrzanym piekarniku do uzyskania złotego koloru - ok.20 minut.
Masa z białej czekolady:
- 1-2 łyżki cukru pudru
- biały kremowy serek - 250 gram
- 2 tabliczki białej czekolady
- cukier waniliowy
- skórka starta z jednej limonki lub małej cytryny
- maliny, jeżyny do dekoracji
Rozpuszczamy czekoladę przez 45 sekund w mikrofalówce. Ubijamy serek, dodajemy cukier waniliowy i cukier, płynną białą czekoladę i starta skórkę z limonki. Schładzamy i wlewamy masę do babeczek, po zastygnięciu masy w babeczkach dekorujemy je owocami.
O mamusiu... są cudowne!!! Od razu mam ochotę zjeść wszystkie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za zgłoszenie do akcji :)
A ja próbowałam zagnieść ciasto z podanych składników, no i żeby nie to że trochę piekę , to guzik by mi wyszło, ciasto rozsypywało się w rękach, radzę poszukać innego przepisu.
OdpowiedzUsuńZawiedziona