Miał być smak słodko kwaśny i był. Miało być miękkie i chrupiące i było. Było też pachnące. Zapach w kuchni był słodki i owocowy. Na targu z rana wybór śliwek był ogromny, cały czas błąkała się w mojej głowie myśl, że ze śliwkami jest tak, że te mniej ładne są smaczniejsze, niż te piękne. Postawiłam na śliwki mieniące się kilkoma odcieniami koloru śliwkowo-niebieskiego, lekko matowe, lekko błyszczące, z kilkoma gałązkami i listkami - instynkt mnie nie zawiódł i były smaczne. Kruszonka, to płatki owsiane z miodem, cynamonem, brązowym cukrem i migdałami - miała być chrupiąca i słodka i była...
Składniki:
ciasto:
- 250 g przesianej mąki,
- 100 g margaryny lub masła,
- 2 żółtka,
- szczypta soli,
- 1,5 łyżki śmietany
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- śliwki - 60 dkg
kruszonka:
- pół szklanki płatków owsianych
- 2 łyżki mąki
- 50 gram masła
- łyżka miodu
- 2 łyżki cukru brązowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- garść płatków migdałowych
Przygotowanie:
- mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy wszystkie pozostałe składniki i w rękach zagniatamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Wkładamy do lodówki na 1/2 godziny, najlepiej pod przykryciem
- schłodzone kruche ciasto rozwałkowujemy, przenosimy do formy, dociskamy brzegi i usuwamy nadmiar ciasta
- na ciasto kładziemy pergamin i wsypujemy fasolkę (aby ciasto nam nie urosło) pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 10 minut, następnie zdejmujemy pergamin z fasolkami i pieczemy samo ciasto jeszcze 5 minut, wyjmujemy z pieca - nie jest to konieczne, gdy chcemy aby ciasto nam wyrosło, ja tym razem piekłam bez fasolki
- wszystkie składniki kruszonki z wyj. brązowego cukru rozcieramy w rękach tak, aby utworzyło się dużo małych grudek
- śliwki dzielimy na pół, usuwamy pestki, wykładamy jedna obok drugiej na podpieczonym spodzie, skórką na dół
- posypujemy kruszonką, posypujemy z wierzchu cukrem i ok. 20-25 minut pieczemy ustawiając piekarnik "góra/dół" - każdy piekarnik piecze trochę inaczej - docelowo śliwki mają być miękkie, a kruszonka ma być chrupiąca i upieczona na złoty kolor.
Smacznego:)
Bardzo fajny placek, a jaka kruszonka extra:-)
OdpowiedzUsuńNiom, uwielbiam śliwki pod kruszonką!
OdpowiedzUsuńaż mi się zachciało takie ciasta :) wygląda przepysznie!!
OdpowiedzUsuńA to ciasto bez tak w ogóle bez cukru???
OdpowiedzUsuńtak, słodycz jest na górze ciasta :)
Usuń