Przegrzebki z chorizo i szpinakiem

Przegrzebki, mało kto je jadł, smak mało znany,  każdy o nich wie i nie każdy ma okazję je przygotować. Dzięki warsztatom z Twój Kucharz miałam tę przyjemność zarówno  przygotować je, jak i degustować. Z dodatkiem oryginalnego chorizo i szpinaku z czosnkiem - pychota! Smak i konsystencja  przegrzebek były dla mnie pozytywnym zaskoczeniem, czasem rzadko dostępne potrawy są przereklamowane, na pewno nie dotyczy to przegrzebek. Warto spróbować ich jeszcze raz, aby nie zapomnieć smaku :)



Składniki dla 3 osób:

  • przegrzebki - 9 sztuk
  • szpiank świeży lub mrożony - 300 gram
  • masło - 2 płaskie  łyżki
  • czosnek - 1 ząbek
  • chorizo - 3 grube plastry 
  • cytryna
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa



Sposób przygotowania:

Na rozgrzane masło wrzucamy czosnek, po lekkim przysmażeniu dodajemy szpinak, przyprawiamy solą, pieprzem i startą gałką. Na drugiej patelni dodajemy masło, smażymy przegrzebki z obu stron do uzyskania białego koloru i przyrumienia, następnie na tej samej patelni krótko przysmażamy kawałki chorizo. Podajemy z plastrem cytryny. Smacznego :)
















3 komentarze:

Wydruk

Print Friendly and PDF

Kraków - blog kulinarny