Zupa - krem z dyni i chilli

Jest to zupa wegetariańska, ale może być również przyrządzona na bazie tradycyjnego rosołu. Kiedy pierwszy raz jadłam i robiłam zupę z dyni przejrzałam mnóstwo przepisów i nie widzę najmniejszego sensu gotować zupę trzymając się sztywno przepisu. Dodanie konkretnego składnika w mniejszej lub większej ilości, to tylko kwestia osobistych preferencji każdego z nas. Dlatego dodając chilli, imbir, mleczko kokosowe warto próbować smak zupy, aby wyważyć ilość składników.

Składniki:

  • wywar z warzyw lub rosół (dla nie wegetarian)
  • 2 duże ziemniaki 
  • 1/3 puszki mleczka kokosowego
  • 1-1,5 papryczki chilli 
  • utarty kawałek imbiru
  • cebula, czosnek ( 1 ząbek)
  • mleczko kokosowe, sól, pieprz
  • średnia dynia 
Przygotowanie:

  • W pierwszej kolejności ugotowałam wywar z warzyw- do wody wrzuciłam pokrojone na nieduże kawałki pietruszki, selera, marchewki i 2 ziemniaki pokrojone w kostkę, liść laurowy, ziele angielskie, ziarna pieprzu -  później i tak wszystko zmiksujemy ( bez liścia laurowego i ziela angielskiego)
  • Na patelni podsmażyłam pokrojoną cebulę, czosnek i chilli, dodałam do wywaru
  • Na dużej patelni podsmażyłam pokrojoną dynię, dodałam do wywaru
  • Do wywaru z cebulą, czosnkiem, chilli i dynią dodałam resztę składników tj. mleczko kokosowe, imbir, sól, pieprz i gotuję, aż zmiękną ziemniaki. Następnie wszystko zmiksowałam za pomocą blendera na gładki krem. Całość przyozdobiłam śmietanką i listkiem bazylii. Smacznego :)












4 komentarze:

  1. zupa z dyni posiada wiele witamin i jest bardzo zdrowa :) przepiękną sieć utkałaś na tym kremie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. och, cudowna pajęczynka! uwielbiam krem dyniowy.

    OdpowiedzUsuń
  3. To jedna z moich ulubionych zup!
    Jestem leniwa dlatego nie używam wywarów do tej zupy. Podsmażam cebulę i dorzucam dynię i tyle ;)

    OdpowiedzUsuń

Wydruk

Print Friendly and PDF

Kraków - blog kulinarny