Szybka sałatka, która jest dobrym połączeniem zarówno z serwowaną rybą, jak i mięsem. Jest bardzo orzeźwiająca, ponieważ jest w niej sporo cytryny i świeże zioła. Jest to bardzo szybka w przygotowaniu, oparta na bazie świeżych i sezonowych warzyw. W mojej sałatce dodałam ugotowany bób, ale nie jest jest on niezbędny, ale był to pomysł na jego wykorzystanie, inaczej niż puree czy zupa.
Składniki:
- 100 gram kuskusu
- 1 duży pomidor
- 1 mała żółta papryka
- 1 połowa ogórka
- 200 gram bobu
- 1 mała czerwona cebula
- kilka gałązek zielonej pietruszki, odrobina świeżej mięty
- oliwa
- połowa cytryny
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Kuskus zalewamy wrzątkiem tak, aby wlać wrzątek o 0,5 cm więcej, niż poziom kuskusu w naczyniu, przykrywamy naczynie pokrywką i zostawiamy go na 10 minut, aby zwiększył swoją objętość. Bób gotujemy do miękkości wrzucając go do osolonego wrzątku, odcedzamy, studzimy, obieramy ze skórki. Pomidor kroimy w średnio drobną kostkę, paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę. Solimy paprykę, aby zmiękła. Ogórek ze skórką kroimy wzdłuż na połowę, każdą połowę kroimy wzdłuż na 3 części - wszystkie podłużne kawałki kroimy na kawałki o szerokości i 1 cm. Natkę pietruszki i miętę kroimy drobno.
Łączymy wszystkie składniki, polewamy dosyć obficie oliwą, skrapiamy sokiem z połowy cytryny, solimy, pieprzymy, delikatnie mieszamy. Podajemy sałatkę na zimno, najlepiej schłodzić ją w lodówce.
Smacznego :)
Bardzo lubię takie sałatki, są smaczne, zdrowe i sycące.
OdpowiedzUsuńPyszna :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kuskus, uwielbiam bób. Dla mnie idealna :)
OdpowiedzUsuń