Tarta z podgrzybkami, serem camembert...



Składniki na tartę:


  • 1 opakowanie  Tarty na 1001 sposobów Delecta na słono
  • 3 łyżki oleju,
  • 120 gram zimnej margaryny
  • 1-2 łyżki mąki do podsypania ciasta
  • 1/3 szklanki zimnej wody
  • 50 dkg umytych podgrzybków
  • 1 cebula
  • pęczek pietruszki
  • śmietana - 150 gram
  • 2 jaja
  • 1/2 krążka camembert
  • sól, pieprz, tymianek, oregano.


Sposób wykonania:

  • rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni
  • mieszankę na ciasto Delecty, wodę, 1 łyżkę oleju i margarynę miksujemy przez 3 minuty; posypując mąką  rozwałkowujemy ciasto  tak, aby dopasować je do formy na tartę. Ciasto na tartę w formie nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 20 minut.
  • umyte podgrzybki  tniemy na plastry, cebulę kroimy w drobną kostkę, połowę zielonej pietruszki kroimy drobno. 
  • na patelnię wlewamy 2 łyżki oleju, przesmażamy cebulę, dodajemy pokrojone podgrzybki i smażymy cały czas mieszając, przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy połowę  pokrojonej zielonej pietruszki.
  • jaja, śmietanę i fix do nadzienia mieszamy razem za pomocą miksera, solimy, pieprzymy. Dodajemy pozostałą część zielonej pietruszki.
  • na podpieczony i ostudzony spód kładziemy usmażone grzyby, plastry camembert i wylewamy masę jajeczną
  • pieczemy ok 30 minut
*przepis zawiera lokowanie produktu



























2 komentarze:

Wydruk

Print Friendly and PDF

Kraków - blog kulinarny