Biszkopt kakaowy




Składniki na małą tortownicę:


  • 4 jajka
  • 4 łyżki maki tortowej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki  kakao  niesłodzonego
  • szczypta soli
  • 1/2 opakowania proszku do pieczenia
  • 2/3 szklanki cukru


Sposób przygotowania:


  • w jednej misce długo ubijamy całe jajka i cukier na gęstą pianę - ważne, aby jak najbardziej napowietrzyć masę - minimum 5 minut
  • w drugiej misce mieszamy pozostałe składniki
  • do ubitych jajek przez sitko wsypujemy sypkie składniki i delikatnie, ale dokładnie mieszamy łyżką
  • przekładamy masę do małej tortownicy ( moja ma średnicę 24 cm)
  • wkładamy do lekko nagrzanego piekarnika ( 150 stopni docelowo) na 30 minut,
  • po  upieczeniu, ostudzeniu, kroimy biszkopt ostrym nożem na dwie lub trzy części i możemy smarować go masą, dżemem lub innym kremem np. nutellą :)







2 komentarze:

  1. Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten biszkopt prezentuje się bardzo ładnie i jestem przekonana, że na pewno tak samo smakuje. Ja również jestem wielką zwolenniczką biszkoptów czekoladowych z przepisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-klasyczny-biszkopt-czekoladowy/ i chyba je najczęściej wykonuję na ten moment.

    OdpowiedzUsuń

Wydruk

Print Friendly and PDF

Kraków - blog kulinarny