Składniki na małą tortownicę:
- 4 jajka
- 4 łyżki maki tortowej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao niesłodzonego
- szczypta soli
- 1/2 opakowania proszku do pieczenia
- 2/3 szklanki cukru
Sposób przygotowania:
- w jednej misce długo ubijamy całe jajka i cukier na gęstą pianę - ważne, aby jak najbardziej napowietrzyć masę - minimum 5 minut
- w drugiej misce mieszamy pozostałe składniki
- do ubitych jajek przez sitko wsypujemy sypkie składniki i delikatnie, ale dokładnie mieszamy łyżką
- przekładamy masę do małej tortownicy ( moja ma średnicę 24 cm)
- wkładamy do lekko nagrzanego piekarnika ( 150 stopni docelowo) na 30 minut,
- po upieczeniu, ostudzeniu, kroimy biszkopt ostrym nożem na dwie lub trzy części i możemy smarować go masą, dżemem lub innym kremem np. nutellą :)
Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńTen biszkopt prezentuje się bardzo ładnie i jestem przekonana, że na pewno tak samo smakuje. Ja również jestem wielką zwolenniczką biszkoptów czekoladowych z przepisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-klasyczny-biszkopt-czekoladowy/ i chyba je najczęściej wykonuję na ten moment.
OdpowiedzUsuń