Zawsze, jak zapiekam owoce, to mam przekonanie, że ten deser jest bez kalorii, może dlatego, że taki zdrowy, bo jest tam miód, płatki owsiane, cynamon... Owoce są kwaskowe i miękkie, kruszonka słodka i chrupiąca. Jest to idealny deser dla tych co nie chcą jeść ciast i ciasteczek, co dbają o linię i mimo, że kalorii też ma trochę, to trudno go sobie odmówić. Dla tych co nie odmawiają sobie przyjemności polecam je z gałką lodów orzechowych lub waniliowych, pycha!
Składniki:
owoce sezonowe, ja użyłam:
- 70 dkg śliwek węgierek
- 4 duże gruszki
kruszonka:
- pół szklanki płatków owsianych
- 2 łyżki mąki
- 50 gram masła
- łyżka miodu
- 2 łyżki cukru brązowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- garść płatków migdałowych
Przygotowanie:
- wszystkie składniki kruszonki z wyj. brązowego cukru rozcieramy w rękach tak, aby utworzyło się dużo małych grudek
- śliwki dzielimy na pół, usuwamy pestki, gruszki obieramy i kroimy wzdłuż na małe średnie kawałki, zostawiając środek gruszki. Wykładamy owoce obok siebie lub można położyć najpierw gruszki, a na nie śliwki.
- posypujemy owoce kruszonką, posypujemy cukrem i zapiekamy w temperaturze 200 stopni ok. 40 minut - aż gruszki zmiękną i kruszonka ładnie przypiecze się ( śliwki szybciej są miękkie).
Kruszonki z dodatkami są dużo lepsze. A te z płatkami lub otrębami są dużo bardziej chrupiące.
OdpowiedzUsuńWypiek udał Ci się znakomicie...gratulacje:)
Gosiu uwielbiam zapiekane owoce, a teraz przypomniałaś mi o nich, i muszę je teraz koniecznie przyrządzić :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń