Deser z serka mascarpone z ciasteczkami, owocami

Szybki deser w przygotowywaniu, wymagający jednak chwili na wychłodzenie deseru, bo ten deser jest idealny, jak jest zimny. Został zrobiony na warsztatach Akademii Smaku Siemens, gdzie wspólnie z innymi blogerami miałam wielką frajdę wspólnie gotować, fotografować, rozmawiać i dyskutować. Jeszcze większa przyjemność, bo  deser jest naprawdę pyszny, zwłaszcza z dobrą czarną kawą.


Składniki 4 osób: 

  • 5 żółtek 
  • 200 g cukru pudru 
  • 500 g włoskiego serka mascarpone  
  • 250 ml zimnej kawy espresso 
  • 50 ml likieru Amaretto  
  • 200 g biszkoptów 
  • 3 łyżki kakao  
  • 500g oczyszczonych i osuszonych świeżych owoców sezonowych (truskawki, maliny, poziomki lub borówki) 
  • świeża mięta do dekoracji 



Sposób przygotowania: 


  • Do ostudzonej kawy wlać likier. 
  • Żółtka i cukier puder utrzeć na puszysty krem, dodać serek mascarpone i delikatnie wymieszać (można dodać również kilka łyżek piany z białek). 
  • Makaroniki namoczyć w kawie, ułożyć w szklanym naczyniu bądź szklankach i nałożyć krem. Czynność tę powtórzyć jeszcze raz lub dwa (do momentu, aż nasze naczynie się wypełni).  
  • Tak przygotowany deser udekorować owocami oraz listkami świeżej mięty i oprószyć kakao.  
  • Przed podaniem deser powinien być schłodzony.


























7 komentarzy:

  1. O, ten deser był pyszny :) Nawet widzę kawałek swojego sweterka dobrze ustawiony przy robocie deserowej ;)
    Gosiu, mogę użyć Twojego zdjęcia deseru do uzupełnienia relacji na moim blogu? Bo zapomniałam pyknąć fotę, taki był dobry :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Potwierdzam, pyszny był... Dołożyłam do niego swoje trzy grosze i nawet mój paznokieć się na zdjęcie załapał :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie jadłam takiego połączenia, ale wygląda smacznie.

    OdpowiedzUsuń

Wydruk

Print Friendly and PDF

Kraków - blog kulinarny