Biszkopt, to podstawa do dalszych cukierniczych działań. Wszystko zależy od naszej wyobraźni, intencji, kreatywności, upodobań smakowych, chęci własnych poszukiwań. Czy pieczemy to co znamy i lubimy, czy raczej poszukujemy nowych smaków, nowych połączeń czasem pozornie nie pasujących do siebie smaków? Może sięgniemy po nutellę i posmarujemy kawałek biszkoptu? Może ubijemy trochę śmietany kremówki i posypiemy świeżymi owocami? Zawsze pysznie.
Przepis ten ma zaletę, że piękny biszkopt wyrasta i nie opada, może to cud, może szczęście, ale niech nic nie zmienia się...
Składniki na małą tortownicę:
- 4 jajka
- 5 łyżek maki tortowej
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- 1/2 opakowania proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2/3 szklanki cukru
Sposób przygotowania:
- w jednej misce długo ubijamy całe jajka i cukier na gęstą pianę - ważne, aby jak najbardziej napowietrzyć masę - minimum 5 minut
- w drugiej misce mieszamy pozostałe składniki
- do ubitych jajek przez sitko wsypujemy sypkie składniki i delikatnie, ale dokładnie mieszamy łyżką
- przekładamy masę do małej tortownicy ( moja ma średnicę 24 cm)
- wkładamy do lekko nagrzanego piekarnika ( 150 stopni docelowo) na 30 minut, do uzyskania złotego koloru
- po upieczeniu, ostudzeniu, kroimy biszkopt ostrym nożem na dwie lub trzy części i możemy smarować go masą, dżemem lub innym kremem np. nutellą :)
Szok:) Piękny po prostu:)
OdpowiedzUsuńnie ma w nim proszku do pieczenia ???????????????
OdpowiedzUsuńprzeciez napisała ze polowa proszku!!!! hellooooo!
OdpowiedzUsuńPrzepis na biszkopt... MEGA! właśnie upiekłam piękny i wysoki w blasze o śr.28cm! Polecam
OdpowiedzUsuńZe zwykłym biszkoptem nie miałam problemu ale czekoladowy nigdy mi nie wychodził. Całe szczęście trafiłam na porady https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-klasyczny-biszkopt-czekoladowy/ i teraz wychodzi idealny za każdym razem. Teraz pieczenie go sprawia mi ogromną frajdę!
OdpowiedzUsuń