Składniki dla 2 osób:
- papryka
- cebula czerwona
- mała cukinia
- czosnek - 2 ząbki
- masło - 2 łyżki
- szparagi
- 14-20 krewetek
- oliwa, sól, pieprz, zioła prowansalskie
- 2 kawałki cytryny
Przygotowanie:
- Cebulę i cukinię kroimy w grube plastry, paprykę w prostokątne kawałki. Warzywa delikatnie mieszamy z łyżką oliwy i łyżeczką ziół prowansalskich. Na rozgrzanej patelni grillowej z niewielką ilością oliwy grillujemy warzywa.
- Szparagi gotujemy w parowarze przez 10 minut, aż będa prawie miękkie.
- Na łyżce masła smażymy czosnek, dodajemy krewetki i smażymy, aż podsmażą się, delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny, wyjmujemy je z patelni.
- Na tę samą patelnię wrzucamy na 2-3 minuty szparagi dodając jeszcze łyżkę masła, delikatnie przewracamy je na patelni, aby całe szparagi otoczone były masłem o smaku czosnku i krewetek, solimy, pieprzymy.
Smacznego :)
Gosia, zaraz u Ciebie jestem:-))
OdpowiedzUsuńa ja bym jeszcze wszystko polał sosem czosnkowym :)
OdpowiedzUsuńDlaczego, dlaczego, pytam się, los fundnął mi alergię na krewetki, kiedy tak bardzo je lubię? :(
OdpowiedzUsuńAle warzywka pożeram ;)