Grillowane warzywa, szparagi z krewetkami



Składniki dla 2 osób:

  • papryka
  • cebula czerwona
  • mała cukinia
  • czosnek - 2 ząbki
  • masło - 2 łyżki
  • szparagi
  • 14-20 krewetek
  • oliwa, sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • 2 kawałki cytryny

Przygotowanie:

  • Cebulę i cukinię kroimy w grube plastry, paprykę w prostokątne kawałki. Warzywa delikatnie mieszamy z łyżką oliwy i łyżeczką ziół prowansalskich. Na rozgrzanej patelni grillowej  z niewielką ilością oliwy grillujemy warzywa.
  • Szparagi gotujemy w parowarze przez 10 minut, aż będa  prawie miękkie. 
  • Na łyżce masła smażymy czosnek, dodajemy krewetki i smażymy, aż podsmażą się, delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny, wyjmujemy je z patelni. 
  • Na tę samą patelnię wrzucamy na 2-3 minuty szparagi dodając jeszcze łyżkę masła, delikatnie przewracamy je na patelni,  aby całe szparagi otoczone były masłem o smaku czosnku i krewetek, solimy, pieprzymy. 

Smacznego :)









3 komentarze:

  1. Gosia, zaraz u Ciebie jestem:-))

    OdpowiedzUsuń
  2. a ja bym jeszcze wszystko polał sosem czosnkowym :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dlaczego, dlaczego, pytam się, los fundnął mi alergię na krewetki, kiedy tak bardzo je lubię? :(
    Ale warzywka pożeram ;)

    OdpowiedzUsuń

Wydruk

Print Friendly and PDF

Kraków - blog kulinarny