Szarlotka, czyli tarta z jabłkami




Składniki do ciasta kruchego:
  • 250 g przesianej mąki,
  • 100 g margaryny lub masła,
  • 2 żółtka,
  • szczypta soli,
  • 1,5 łyżki śmietany

Nadzienie z posypką
  • 1-1,5 kg twardych i kwaśnych jabłek, cynamon, cukier brązowy, orzechy włoskie i płatki migdałowe, jako posypka


Przygotowanie:

  • mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy wszystkie pozostałe składniki ciasta i zagniatamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Wkładamy do lodówki na 1/2 godziny
  • schłodzone kruche ciasto wałkowujemy, przenosimy do formy, dociskamy brzegi i usuwamy nadmiar ciasta, pieczemy na lekko złoty kolor w temperaturze 180 stopni przez ok. 10-15 minut, wyjmujemy z pieca, studzimy
  • obrane jabłka szatkujemy na na tarce (tak jak ogórki  na mizerię, pomijając gniazda nasienne), posypujemy cynamonem, mieszamy, wykładamy jabłka na podpieczony spód, posypujemy płatkami migdałowymi, posiekanymi orzechami włoskimi i cukrem brązowym.
  • pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni, aż ciasto będzie upieczone na złoty kolor, a jabłka zmiękną. Jeśli migdały zaczną przypiekać się zbyt bardzo, to warto położyć z góry folię aluminiową.
Szarlotka jest idealna z gałką lodów waniliowych, łyżką bitej śmietany i lampką wina Celebro Semi Sweet Rose.

Smacznego:) 

















4 komentarze:

  1. O tak...takie rarytasy to ja zawsze mogę jeść. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Może jeszcze została kawałek, to byś mi przywiozła na warsztaty? ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jutro będziemy nie takimi pysznościami objadać się :)

      Usuń
    2. jutro będziemy nie takimi pysznościami objadać się :)

      Usuń

Wydruk

Print Friendly and PDF

Kraków - blog kulinarny