Składniki do ciasta kruchego:
- 250 g przesianej mąki,
- 100 g margaryny lub masła,
- 2 żółtka,
- szczypta soli,
- 1,5 łyżki śmietany
Nadzienie z posypką
- 1-1,5 kg twardych i kwaśnych jabłek, cynamon, cukier brązowy, orzechy włoskie i płatki migdałowe, jako posypka
Przygotowanie:
- mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy wszystkie pozostałe składniki ciasta i zagniatamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Wkładamy do lodówki na 1/2 godziny
- schłodzone kruche ciasto wałkowujemy, przenosimy do formy, dociskamy brzegi i usuwamy nadmiar ciasta, pieczemy na lekko złoty kolor w temperaturze 180 stopni przez ok. 10-15 minut, wyjmujemy z pieca, studzimy
- obrane jabłka szatkujemy na na tarce (tak jak ogórki na mizerię, pomijając gniazda nasienne), posypujemy cynamonem, mieszamy, wykładamy jabłka na podpieczony spód, posypujemy płatkami migdałowymi, posiekanymi orzechami włoskimi i cukrem brązowym.
- pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni, aż ciasto będzie upieczone na złoty kolor, a jabłka zmiękną. Jeśli migdały zaczną przypiekać się zbyt bardzo, to warto położyć z góry folię aluminiową.
Szarlotka jest idealna z gałką lodów waniliowych, łyżką bitej śmietany i lampką wina Celebro Semi Sweet Rose.
Smacznego:)
O tak...takie rarytasy to ja zawsze mogę jeść. :)
OdpowiedzUsuńMoże jeszcze została kawałek, to byś mi przywiozła na warsztaty? ;D
OdpowiedzUsuńjutro będziemy nie takimi pysznościami objadać się :)
Usuńjutro będziemy nie takimi pysznościami objadać się :)
Usuń