W mojej rodzinie jest ostatnio klimat na wegetariańskie jedzenie. Szukamy odmiany w jedzonych potrawach, lubimy odkrywać nowe połączenia. Ostatnią "zdobyczą" na zakupach na naszym targowisku były małe okrągłe słodkie papryczki, w internecie przeglądałam różne zdjęcia i informacje, z których wynika, że jest to prawdopodobnie odmiana Cherry.
Postanowilismy papryczki zapiec w piekarniku z farszem serowym, aby nie było nadzienie zbyt twarde (zbite) zdecydowałam się dodać cukinię, co okazało sie dokonałym pomysłem.
Skladniki:
- papryczki - 7-9 sztuk
- ser feta - opakowanie 100 gram
- parmezan - 50 gram
- 2 małe cukinie
- liście świeżej bazylii, rozmarynu, zielonej pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, oregano
- oliwa do posmarowania blaszki i papryczek
Sposób przygotowania:
- z umytych papryczek usuwamy nasiona, poprzez odcięcie górnej warstwy pappryczek (zdjęcie poniżej)
- cukinie ścieramy na tarce na duże wiórki
- parmezan ścieramy na tarce na średnie wiórki
- za pomoca blendera miksujemy fetę, starty parmezan, zioła, sól, pieprz, czosnek
- dodajemy utartą cukinię, mieszamy całość łyżką
- nakładamy nadzienie do papryczek
- oliwą smarujemy naczynie, w którym będziemy je zapiekać, oraz papryczki z zewnątrz (za pomocą pędzelka jest najszybciej)
- pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 30-40 minut, do przypieczenia skórki papryki.
- dekoracją jest drobno pokrojona żółta paryka, kiełki rzeżuchy, kapary oraz ocet balsamiczny.
Wyglądają smakowicie, hm... bardzo smakowicie, myślę że zerkając tutaj w krótkim czasie przybędzie mi parę kilo :( bo niestety to, że wstając od stołu powinno się czuć pewien niedosyt nie jest moją domeną :-(
OdpowiedzUsuńCzy one by były smakowite?
były:)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis, połączenie cukinii i fety bardzo mi odpowiada ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńNie ma wyjścia, to musi być pyszne :) tym bardziej, że to moje smaki. Pozdrawiam ::)
OdpowiedzUsuńBosko sie prezentują. Tak też pewnie smakowały! No i lista dań do zrobienia, znowu rośnie!
OdpowiedzUsuńfajna wersja, cudnie podane.
OdpowiedzUsuńwyglądają cudownie, a i składniki w moim smaku :)
OdpowiedzUsuń