W tym roku w lasach było mnóstwo grzybów: prawdziwki, kurki, podgrzybki, teraz pojawiły sie opieńki. Tekst ten napisałam dwa tygodnie temu i o nim zapomniałam... Zastanawiałam się dzisiaj, co zrobić na obiad i przegladając bloga odkryłam, że mam dwa nieopublikowane posty o daniach z leśnymi grzybami. Dzisiaj pierwszy- makaron z podgrzybkami, jutro tarta z prawdziwkami.
Podgrzybki, które kupiłam mogłam wybierać z koszyka pojedynczo i wybrałam najmłodsze (najmniejsze) i najładniejsze tak, jak w życiu bywa - szanse nie są równe dla wszystkich...
Składniki:
- 50 dkg podgrzybków
- cebula czerwona
- oliwa
- parmezan do posypania - jak kto lubi
- dużo zielonej pietruszki, sól, pieprz, oregano
- makaron
- łyżka kremowego serka Almette
Przygotowanie:
- Gotuję makron zgodnie z przepisem, odcedzam
- Do gorącej oliwy wrzucam pokrojoną cebulę, po chwili dodaję grzyby, smażę mieszając, aż odparuje woda
- Dodaję zieloną pietruszkę, sól, pieprz, oregano do smaku. Duszę przez 5 minut pod przykryciem.
- Zdejmuję pokrywkę, dodaję serek kremowy, mieszam i chwilę smażę
- Dodaję makaron do grzybów i mieszam, po chwili podaję każdemu na talerz.
- Posypujemy parmezanem, ja posypałam koperkiem, smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz