Składniki:
- podudzia z kurczaka
- 1,5 kg małych ziemniaków
- 5 marchewek
- 2 cukinie
- kilka pomidorków koktajlowych
- świeże oregano, rozmaryn
- oliwa, sól, pieprz, trochę oregano
- przyprawa do kurczaka z Kamisa ( najlepiej do gyrosa i do kurczaka po staropolsku)
Sposób przygotowania:
- mieso myjemy, osuszamy ręcznikiem, nacieramy oliwą i przyprawami
- ziemniaki dokładnie myjemy, gotujemy ze skórką w wodzie ok. 20 minut
- cukinie kroimy w szerokie poprzeczne kawałki
- ziemniaki kroimy wzdłuż w zależności od wielkości ziemniaków w ćwiartki lub ósemki
- marchewkę dzielimy na mniejsze kawałki, zarówno w poprzek, jak i wzdłuż warzywa
- marchewkę wrzucamy do osolonej wrzącej wody na 10 minut, odcedzamy
- Blachę i brytfankę natłuszczamy oliwą
- warzywa (ziemniaki, cukinie, marchewki) polewamy oliwą, posypujemy solą, pieprzem, oregano, dodajemy świeże zioła, mieszamy, przekładamy na blachę, na której będziemy je zapiekać
- udka układamy w brytfance, pędzelkiem nacieramy dodatkowo oliwę, dodajemy świeże zioła
- wkładamy do rozgrzanego piekarnika (200 stopni) początkowo pieczemy z termoobiegiem ( 10 minut), następnie ok. 30-40 minut nastawiamy piekarnik na grzanie "góra i dół". Pieczemy do uzyskania złotego przyrumienionego koloru zarówno warzyw, jak i mięsa.
- w połowie czasu pieczenia dodajemy pomidorki koktajlowe.
Smacznego:)
Pysznie!
OdpowiedzUsuńUwielbiam częstować się tym co lubię i sama komponować swój talerz.
Pozdrawiam Cię.
żeby to jeszcze było przy stole w sadzie, pod drzewami jabłoni... też pozdrawiam Cię:)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń