Jest to chyba jedno z ostatnich dań mięsnych, które gotuję :), bo moja rodzina coraz bardziej przymierza się do dań wegetariańskich. Piszę o tym, bo najbardziej smakował nam kuskus z warzywami i duszone pory, które robiłam po raz pierwszy.
Przygotowanie mięsa:
- filet z indyka - 1 kg
- szpinak 200 gram
- ser pleśniowy 5-10 dkg
- oliwa
- przyprawy prowansalskie
- czosnek
- gałka muszkatołowa
- wykałaczki
- rękaw foliowy do pieczenia
co robimy:
- Filet z indyka wycinamy tak, by uzyskać mięso o jak największej powierzchni.
- Na oliwie podsmażamy czosnek, dodajemy szpinak, a następnie utartą gałkę muszkatołową, sól, pieprz. Podgrzewamy, aż wyparuje woda i otrzymamy gęstą masę. Schładzamy
- Ucieramy na tarce ser pleśniowy, dodajemy do zimnej masy szpinakowej, mieszamy.
- Robimy roladę z miesa indyka, dając jako nadzienie masę szpiankową, zwijamy pomagając sobie wykałaczkami
- Przygotowaną roladę obsmażamy beztłuszczowo na rozgrzanej patelni z każdej jej strony
- Wkładamy mięso do "rękawa foliowego" i pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni przez godzinę
- Po upieczeniu wyjmujemy mięso z piekarnika, po 15 minutach jest ono idealne do podania
Przygotowanie kuskusu:
- kuskus - ja dałam 2/3 opakowania na trzy osoby
- 4 połówki suszonych pomidorów
- wiązka świeżej pietruszki
- zioła prowansalskie
- czerwona cebula
- zioła prowansalskie
- oliwa
Kuskus przygotowujemy zgodnie z instrukcją z opakowania.
Pomidory i cebulę kroimy w drobna kostkę, pietruszkę kroimy również.
Mieszamy kuskus, cebulę, pietruszkę, suszone pomidory, dodajemy zioła i oliwę. Mieszamy, doprawiamy tak, jak lubimy.
Przygotowanie porów:
- 2 pory
- oliwa
- sól, pieprz
- zioła prowansalskie
Na rozgrzaną patelnię dodajemy oliwę, na którą po chwili dodajemy pokrojone krążki porów. Chwilę podsmażamy, a następnie dodajemy przyprawy i 10 minut dusimy je pod przykryciem.
Smacznego:)
Pysznie!
OdpowiedzUsuńNawet wiem,z jakim winem bym to połączyła...
A taką roladę z indyka robię bardzo podobnie,tylko zamiast fety dodaję suszone pomidory.
Pozdrowienia.
pozdrawiam Cię :)
OdpowiedzUsuńMoje smaki!!!Pychota... Szpinak, rokpol i kuskus!!!U mnie też mięsa nie za duzo od czasu kiedy córka wegetarianką się stała...
OdpowiedzUsuńPOzdrawiam ciepło!