Miały być na obiad pierogi z serem i szpinakiem, ale skapitulowałam - za dużo pracy dla jednej osoby...
Idealnym i sprawdzonym rozwiązaniem w moim domu jest zawsze tarta, z lampką czerwonego wina.
Składniki do ciasta kruchego ( dla 3 osób):
- 250 g mąki,
- 100 g margaryny lub masła,
- 2 żółtka,
- szczypta soli,
- 1-1,5 łyżki śmietany
Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy wszystkie pozostałe składniki i w rękach zagniatamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Wkładamy do lodówki na 1/2 godziny, najlepiej pod przykryciem.
Składniki nadzienia:
Składniki nadzienia:
- opakowanie szpinaku
- 3-4 duże ząbki czosnku
- 40 dkg twarogu zmielonego
- oliwa
- sól, pieprz, oregano, gałka muszkatołowa
- ser pleśniowy niebieski
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojony drobno czosnek, dodajemy po chwili szpinak i razem przesmażamy przez 2 minuty. Dodajemy do masy szpinakowej zmielony twaróg, doprawiamy.
Przygotowanie tarty:
- Ciasto rozwałkowujemy, układamy w formie, nakłuwamy widelcem, wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na ok. 10 minut.
- Następnie wyjmujemy formę z podpieczonym ciastem i napełniamy szybko masą serowo-szpinakową i z powrotem wkładamy do piekarnika na około 40 minut, pieczemy w temperaturze 200 stopni.
- 3 minuty przed końcem pieczenia posypujemy tartę utartym serem pleśniowym, posypujemy oregano.
- Tarta jest idealna do podania po upływie 10 minut od wyjęcia z piekarnika ( masa stężeje).
Smacznego :)
Tak, tarta ratuje nie raz. Twoja apetyczna bardzo...
OdpowiedzUsuńdziękuję, masz rację, w dodatku rzadko komuś nie smakuje kruche ciasto :)
OdpowiedzUsuń