Tarta serowo - szpinakowa / Grated cheese - Spinach

Miały być na obiad  pierogi z serem i szpinakiem, ale skapitulowałam - za dużo pracy dla jednej osoby...
Idealnym i sprawdzonym  rozwiązaniem w moim domu jest zawsze tarta, z lampką czerwonego wina.


Składniki do ciasta kruchego ( dla 3 osób):
  • 250 g mąki,
  • 100 g margaryny lub masła,
  • 2 żółtka,
  • szczypta soli,
  • 1-1,5 łyżki śmietany
Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy wszystkie pozostałe składniki i w rękach zagniatamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Wkładamy do lodówki na 1/2 godziny, najlepiej pod przykryciem.

Składniki nadzienia:

  • opakowanie szpinaku
  • 3-4 duże ząbki czosnku
  • 40 dkg twarogu zmielonego
  • oliwa
  • sól, pieprz, oregano, gałka muszkatołowa
  • ser pleśniowy niebieski
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojony drobno czosnek, dodajemy po chwili szpinak i razem przesmażamy przez 2 minuty. Dodajemy  do masy szpinakowej zmielony twaróg, doprawiamy.


Przygotowanie tarty:
  • Ciasto rozwałkowujemy, układamy w formie, nakłuwamy widelcem, wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na ok. 10 minut. 
  • Następnie wyjmujemy formę z podpieczonym ciastem i napełniamy szybko masą serowo-szpinakową i z powrotem wkładamy do piekarnika na około 40 minut, pieczemy w temperaturze 200 stopni.
  • 3 minuty przed końcem pieczenia posypujemy tartę utartym serem pleśniowym, posypujemy oregano.
  • Tarta jest idealna do podania po upływie 10 minut od wyjęcia z piekarnika ( masa stężeje). 

Smacznego :)





 




2 komentarze:

  1. Tak, tarta ratuje nie raz. Twoja apetyczna bardzo...

    OdpowiedzUsuń
  2. dziękuję, masz rację, w dodatku rzadko komuś nie smakuje kruche ciasto :)

    OdpowiedzUsuń

Wydruk

Print Friendly and PDF

Kraków - blog kulinarny