Lubię smak ciasta włoskiego, czyli ciasta ucieranego z dodanymi kawałkami jabłek i orzechów. Ciasto jest lekko wilgotne, lekko piernikowe, bo jest tam cynamon i kardamon, oraz chrupiące, bo orzechów w nim nie brakuje. Muffiny, to bardzo wygodne ciastka, do kawy wystarczy jedno, do torebki zapakuję również, a w chwili napadu głodu dobrze mieć takiego muffinka w torebce. Niby nie jabłecznik, niby nie piernik, a lekko słodkie i kwaskowe i na pewno aromatyczne:)
Szybciej upiekę je w piekarniku, niż ubiorę płaszcz i pójdę do sklepu po coś słodkiego. Zapach pieczonego ciasta i pieczonego jabłka rozchodzi się po całym mieszkaniu...
Szybciej upiekę je w piekarniku, niż ubiorę płaszcz i pójdę do sklepu po coś słodkiego. Zapach pieczonego ciasta i pieczonego jabłka rozchodzi się po całym mieszkaniu...
Składniki:
- mąka - 250 g,
- proszek do pieczenia - 2 łyżeczki,
- soda - 1/2 łyżeczki,
- cukier - 180 g,
- jajko -1,
- mleko - 1 szklanka,
- olej - 100 ml,
- płaska łyżeczka cynamonu
- orzechy włoskie - garść ( koniecznie),
- kardamon - 1 łyżeczka płaska
- 2-3 duże jabłka najlepiej twarde np. szara reneta
Wszystkie składniki z wyj. jabłek i orzechów mieszamy mikserem, aż do uzyskania jednolitej masy, starając się, aby masę jak najmocniej napowietrzyć ( ciasto będzie bardziej puszyste). Dodajemy pokrojone w drobną kostkę jabłka i orzechy mieszając łyżką. Wlewamy masę do foremek (wypełniamy masą foremki) i pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez 20-25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz