Muffiny z kawałkami jabłek i orzechów / Muffins with chunks of apples and nuts


Lubię smak ciasta włoskiego, czyli ciasta ucieranego z dodanymi kawałkami jabłek i orzechów.  Ciasto jest lekko wilgotne, lekko piernikowe, bo jest tam cynamon i kardamon, oraz chrupiące, bo orzechów w nim nie brakuje. Muffiny, to bardzo wygodne ciastka, do kawy wystarczy jedno, do torebki zapakuję również, a w chwili napadu głodu dobrze mieć takiego muffinka w torebce. Niby nie jabłecznik, niby nie piernik, a lekko słodkie i kwaskowe i na pewno aromatyczne:)
Szybciej upiekę je w piekarniku, niż ubiorę  płaszcz i pójdę do sklepu po coś słodkiego. Zapach pieczonego ciasta i pieczonego jabłka rozchodzi się po całym mieszkaniu... 

Składniki:
  • mąka - 250 g,
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki,
  • soda - 1/2 łyżeczki,
  • cukier - 180 g,
  • jajko -1,
  • mleko - 1 szklanka,
  • olej - 100 ml,
  • płaska łyżeczka cynamonu
  • orzechy włoskie - garść ( koniecznie),
  • kardamon - 1 łyżeczka płaska 
  • 2-3 duże jabłka najlepiej  twarde np. szara reneta
Wszystkie składniki  z wyj. jabłek i orzechów mieszamy mikserem, aż do uzyskania jednolitej masy, starając się, aby masę jak najmocniej napowietrzyć ( ciasto będzie bardziej puszyste). Dodajemy pokrojone w drobną kostkę jabłka i orzechy mieszając łyżką. Wlewamy masę do foremek (wypełniamy masą foremki)  i pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez 20-25 minut.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydruk

Print Friendly and PDF

Kraków - blog kulinarny