Kolejna tarta, sprawdzony sposób na udaną kolację. Nie ma chyba nic przyjemniejszego niż mieszkanie pachnące świeżo upieczonym ciastem lub tartą pachnącą grzybami leśnymi. Do takiego domu chce się wracać po całym dniu pracy. Moi znajomi nie mają ze mną lekko, tartę serwuję bardzo często, może zbyt często, ale ja i moja rodzina je uwielbiamy :) Chyba jest to ostatnie danie w tym roku ze świeżymi leśnymi grzybami, tym razem prawdziwkami. Sezon na grzyby kończy się, kolejny dopiero za rok.
Składniki do ciasta kruchego:
- 250 g mąki,
- 100 g margaryny lub masła,
- 2 żółtka,
- szczypta soli,
- 1-1,5 łyżki śmietany
Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy wszystkie pozostałe składniki i w rękach zagniatamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Wkładamy do lodówki na 1/2 godziny, najlepiej pod przykryciem, by ciasto nie obeschło.
Nadzienie:
- 2 średnie podwójne filety z kurczaka, pokrojone w kostkę
- 1 drobno pokrojona cebula
- 50 dkg prawdziwków
- zielona pietruszka
- oregano, sól, pieprz, przyprawa Kamis do gyrosa
- masło lub oliwa do smażenia
Sposób przygotowania:
- Pokrojone filety z kurczaka posypujemy przyprawą do gyrosa, dodajemy łyżkę oliwy, mieszamy, smażymy na jednej łyżce oliwy do zrumienienia mięsa.
- Prawdziwki smażymy na patelni, po odparowaniu wody dodajemy pokrojoną cebulę. Po usmażeniu cebuli dodajemy sól, pieprz, oregano i mieszamy.
Sos serowy:
- jeden duży pojemnik ze śmietaną ( 18%)
- serek topiony - duży "prostokąt"
- ser pleśniowy -1/2 trójkąta sera pleśniowego np.Lazur
- oregano, sól, pieprz
W małym garnuszku podgrzewamy na małym ogniu śmietanę cały czas mieszając, dodajemy oba sery. Mieszamy i podgrzewamy tak długo, aż roztopią się sery w śmietanie i sos będzie miał jednolitą konsystencję. Dodajemy sól, oregano i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania całości:
- Kulkę ciasta kroję na 7 równych kawałków (tyle mam foremek), każdy kawałek ciasta rozwałkowuję wałkiem i wypełniam foremki ceramiczne. Do foremek z ciastem dodajemy usmażone kawałki kurczaka, prawdziwki.
- Ciasto w foremkach z nadzieniem wkładamy do nagrzanego pieca do 200-220 stopni na 20 minut. Następnie wyjmujemy foremki z ciastem, posypujemy zieloną pietruszką, wlewamydo każdej foremki sos serowy na nadzienie i pieczemy jeszcze 5-10 minut w piekarniku. Wyjmujemy, możemy posypać oregano lub ozdobić tarty inaczej.
Uwielbiam tarty, grzyby, kurczaka, sery pleśniowe, czyli wszystko to co się składa na obecną kolację. I na pewno skorzystam z przepisu.
OdpowiedzUsuńJeszcze tylko brakuje mi tutaj dobrego wina :) ale pewnie było tylko nie zmieściło się na fotografii :)
Dziękuję za dedykowanie mi tego postu, a tak na marginesie to Magata lubi i tarty i żarty :-)