Tiramisu truskawkowe, truskawki, Strawberry Fields Forever

Uwielbiam truskawki, dla mnie to najsmaczniejszy owoc świata.
Jesienią korzystam z moich zapasów robionych w czerwcu, aby w dniu takim jak dziś wyjąć z lodówki zamrożony mus z truskawek i przygotować z nich coć naprawdę wyjątkowego, coś co nie pozwala zapomnieć o lecie... Nie jest to deser dietetyczny, ale zarzucić też mu nie można kaloryczności, jest bardzo szybki w przygotowaniu ( nic nie pieczemy), ma naturalny smak i naturalny różowy kolor.
Większość kobiet ma słabość do truskawkowych deserów: truskawki w czekoladzie, koktajle trukawkowe, truskawki polane octem balsamicznym... Moja koleżanka miała wizję romantycznego wieczoru z mężem: kupiła truskawki, kupiła szampana, który był schładzany w lodówce. Ona w pracy, on po pracy, mąż otworzył lodówkę, pomyślał mąż o swej żonie, że Ją kocha, że zrobi Jej niespodziankę, zobaczył truskawki i zrobił z nich... kompot. Niech ta historia będzie przypomnieniem, że one i oni są jednak inni. Niekoniecznie z Wenus i Marsa, po prostu inni...


Składniki dla 3 osób:

  • 12 biszkoptów podłużnych
  • połowa opakowania serka mascarpone
  • mały kubek śmietanki ( 30%)
  • 1 śmietan-fix
  • cukier waniliowy
  • 2 pojemniczki musu truskawkowego (można kupić w sklepie)
  • trochę cukru-pudru do smaku
  • połowa tabliczki białej czekolady
Sposób przygotowania:
  • rozmrożony mus truskawkowy przecedzamy na sitku (gęsty mus damy do ubitej śmietany, sok/odciek truskawkowy zużyjemy do moczenia biszkoptów)
  • śmietanę kremówkę ubijamy mikserem ( 4 łyżki odkładamy do osobnej miseczki)
  • dodajemy mascarpone, cukier waniliowy, gęsty mus truskawkowy i 2 łyżki cukru pudru (cukier dodawałbym stopniowo, aby nie było za słodkie), śmietan-fix - otrzymujemy masę truskawkową
  • biszkopty moczymy w soku otrzymanym z odsączenia truskawkowego musu
  • na talerzu stopniowo ukladamy warstwami: masa truskawkowa, biszpoty, masa truskawkowa, biszpoty, masa truskawkowa,
  • połowę tabliczki białej czekolady rozpuszczamy w mikrofalówce ( lub kąpieli wodnej) dodajemy odłożone wcześniej 4 łyżki ubitej śmietanki kremówki, mieszamy - wykorzystujemy ją do dekoracji.
Najsmaczniejszy deser jest po minimum 8 godzinach - biszkopty będa nadal puszyste, ale nie suche.
Smacznego :)




:)












1 komentarz:

Wydruk

Print Friendly and PDF

Kraków - blog kulinarny