Jesienią korzystam z moich zapasów robionych w czerwcu, aby w dniu takim jak dziś wyjąć z lodówki zamrożony mus z truskawek i przygotować z nich coć naprawdę wyjątkowego, coś co nie pozwala zapomnieć o lecie... Nie jest to deser dietetyczny, ale zarzucić też mu nie można kaloryczności, jest bardzo szybki w przygotowaniu ( nic nie pieczemy), ma naturalny smak i naturalny różowy kolor.
Większość kobiet ma słabość do truskawkowych deserów: truskawki w czekoladzie, koktajle trukawkowe, truskawki polane octem balsamicznym... Moja koleżanka miała wizję romantycznego wieczoru z mężem: kupiła truskawki, kupiła szampana, który był schładzany w lodówce. Ona w pracy, on po pracy, mąż otworzył lodówkę, pomyślał mąż o swej żonie, że Ją kocha, że zrobi Jej niespodziankę, zobaczył truskawki i zrobił z nich... kompot. Niech ta historia będzie przypomnieniem, że one i oni są jednak inni. Niekoniecznie z Wenus i Marsa, po prostu inni...
Składniki dla 3 osób:
Większość kobiet ma słabość do truskawkowych deserów: truskawki w czekoladzie, koktajle trukawkowe, truskawki polane octem balsamicznym... Moja koleżanka miała wizję romantycznego wieczoru z mężem: kupiła truskawki, kupiła szampana, który był schładzany w lodówce. Ona w pracy, on po pracy, mąż otworzył lodówkę, pomyślał mąż o swej żonie, że Ją kocha, że zrobi Jej niespodziankę, zobaczył truskawki i zrobił z nich... kompot. Niech ta historia będzie przypomnieniem, że one i oni są jednak inni. Niekoniecznie z Wenus i Marsa, po prostu inni...
Składniki dla 3 osób:
- 12 biszkoptów podłużnych
- połowa opakowania serka mascarpone
- mały kubek śmietanki ( 30%)
- 1 śmietan-fix
- cukier waniliowy
- 2 pojemniczki musu truskawkowego (można kupić w sklepie)
- trochę cukru-pudru do smaku
- połowa tabliczki białej czekolady
Sposób przygotowania:
- rozmrożony mus truskawkowy przecedzamy na sitku (gęsty mus damy do ubitej śmietany, sok/odciek truskawkowy zużyjemy do moczenia biszkoptów)
- śmietanę kremówkę ubijamy mikserem ( 4 łyżki odkładamy do osobnej miseczki)
- dodajemy mascarpone, cukier waniliowy, gęsty mus truskawkowy i 2 łyżki cukru pudru (cukier dodawałbym stopniowo, aby nie było za słodkie), śmietan-fix - otrzymujemy masę truskawkową
- biszkopty moczymy w soku otrzymanym z odsączenia truskawkowego musu
- na talerzu stopniowo ukladamy warstwami: masa truskawkowa, biszpoty, masa truskawkowa, biszpoty, masa truskawkowa,
- połowę tabliczki białej czekolady rozpuszczamy w mikrofalówce ( lub kąpieli wodnej) dodajemy odłożone wcześniej 4 łyżki ubitej śmietanki kremówki, mieszamy - wykorzystujemy ją do dekoracji.
:) |
wow delizioso :)
OdpowiedzUsuńRosy