Rolada z indyka nadziewana szpinakiem na kuskusie z duszonymi porami / Turkey roulade stuffed with spinach couscous and braised leeks

Jest to chyba jedno z ostatnich dań mięsnych, które gotuję :), bo moja rodzina coraz bardziej przymierza się do dań wegetariańskich. Piszę o tym, bo najbardziej smakował nam kuskus z warzywami i duszone pory, które robiłam po raz pierwszy.

Przygotowanie mięsa:
  • filet z indyka - 1 kg
  • szpinak 200 gram
  • ser pleśniowy 5-10 dkg
  • oliwa
  • przyprawy prowansalskie
  • czosnek
  • gałka muszkatołowa
  • wykałaczki
  • rękaw foliowy do pieczenia
co robimy:
  • Filet z indyka wycinamy tak, by uzyskać mięso o jak największej powierzchni.
  • Na oliwie podsmażamy czosnek, dodajemy szpinak, a następnie utartą gałkę muszkatołową, sól,  pieprz. Podgrzewamy, aż wyparuje woda i otrzymamy gęstą masę. Schładzamy
  • Ucieramy na tarce ser pleśniowy, dodajemy do zimnej masy szpinakowej, mieszamy.
  • Robimy roladę z miesa indyka, dając jako nadzienie masę szpiankową, zwijamy pomagając sobie wykałaczkami
  •  Przygotowaną roladę obsmażamy beztłuszczowo na rozgrzanej patelni z każdej jej strony
  • Wkładamy mięso do "rękawa foliowego" i pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni przez godzinę 
  • Po upieczeniu wyjmujemy mięso z piekarnika, po 15 minutach jest ono idealne do podania
Przygotowanie kuskusu:
  • kuskus - ja dałam 2/3 opakowania na trzy osoby
  • 4 połówki suszonych pomidorów
  • wiązka świeżej pietruszki
  • zioła prowansalskie
  • czerwona cebula
  • zioła prowansalskie
  • oliwa
Kuskus przygotowujemy zgodnie z instrukcją z opakowania.
Pomidory i cebulę kroimy w drobna kostkę, pietruszkę kroimy również.
Mieszamy kuskus, cebulę, pietruszkę, suszone pomidory, dodajemy zioła i oliwę. Mieszamy, doprawiamy tak, jak lubimy. 


Przygotowanie porów:
  • 2 pory
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie
Na rozgrzaną patelnię dodajemy oliwę, na którą po chwili dodajemy pokrojone krążki porów. Chwilę podsmażamy, a następnie dodajemy przyprawy i 10 minut dusimy je pod przykryciem. 


Łączymy wszystkie składowe dania na talerzu, można dodać jakiś sos. Podałam w dwóch wersjach-  dałam paprykowy sos typu ajwar i sos szpinakowy  (nie jest on jednak niezbędny, bo zarówno kuskus, jak i pory zawierają oliwę). Najlepiej zrobić sos szpiankowy na bazie wywaru z mięsa indyczego, który otrzymamy podczas pieczenia . 
Smacznego:)







3 komentarze:

  1. Pysznie!
    Nawet wiem,z jakim winem bym to połączyła...
    A taką roladę z indyka robię bardzo podobnie,tylko zamiast fety dodaję suszone pomidory.
    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Moje smaki!!!Pychota... Szpinak, rokpol i kuskus!!!U mnie też mięsa nie za duzo od czasu kiedy córka wegetarianką się stała...
    POzdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń

Wydruk

Print Friendly and PDF

Kraków - blog kulinarny