Kurczak z dodatkami po wiejsku

Danie biesiadne, znajomi spotykają się przy wspólnym stole, rozmawiają, piją wino, częstują się jedzeniem podanym na brytfankach i w naczyniach ceramicznych. Każdy sięga po to co lubi najbardziej, na talerzu nie znajdzie się marchewka, której nie lubimy, a którą gospodarz nam zaserwowował, bo to my wybieramy sobie dodatki, które znajdą sie na naszym talerzu. Możliwości jest wiele...

Składniki:
  • podudzia z kurczaka
  • 1,5 kg małych ziemniaków
  • 5 marchewek
  • 2 cukinie
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • świeże oregano, rozmaryn
  • oliwa, sól, pieprz, trochę oregano
  • przyprawa do kurczaka z Kamisa ( najlepiej do gyrosa i do kurczaka po staropolsku)
Sposób przygotowania:
  • mieso myjemy, osuszamy ręcznikiem, nacieramy oliwą i przyprawami
  • ziemniaki dokładnie myjemy, gotujemy ze skórką w wodzie ok. 20 minut
  • cukinie kroimy w szerokie poprzeczne kawałki
  • ziemniaki kroimy wzdłuż w zależności od wielkości ziemniaków w ćwiartki lub ósemki
  • marchewkę dzielimy na mniejsze kawałki, zarówno w poprzek, jak i wzdłuż warzywa
  • marchewkę wrzucamy do osolonej wrzącej wody na 10 minut, odcedzamy
  • Blachę i brytfankę natłuszczamy oliwą
  • warzywa (ziemniaki, cukinie, marchewki) polewamy oliwą, posypujemy solą, pieprzem, oregano, dodajemy świeże zioła, mieszamy, przekładamy na blachę, na której będziemy je zapiekać
  • udka układamy w brytfance, pędzelkiem nacieramy dodatkowo oliwę, dodajemy świeże zioła
  • wkładamy do rozgrzanego piekarnika  (200 stopni) początkowo pieczemy z termoobiegiem ( 10 minut), następnie ok. 30-40 minut nastawiamy piekarnik na grzanie "góra i dół". Pieczemy do uzyskania złotego przyrumienionego koloru zarówno warzyw, jak i mięsa.
  • w połowie czasu pieczenia dodajemy pomidorki koktajlowe.
Smacznego:)
















3 komentarze:

  1. Pysznie!
    Uwielbiam częstować się tym co lubię i sama komponować swój talerz.
    Pozdrawiam Cię.

    OdpowiedzUsuń
  2. żeby to jeszcze było przy stole w sadzie, pod drzewami jabłoni... też pozdrawiam Cię:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń

Wydruk

Print Friendly and PDF

Kraków - blog kulinarny