Bakłażan i cukinia z fetą i mozzarellą

Smaczne danie wegetariańskie, dla fanów jedzenia grillowanych warzyw. Bakłażan i cukinia w roli głównej, warzywa towarzyszące to papryka,  czerwona cebula i pomidory.

Składniki:
  • 2 bakłażany
  • cukinia
  • 2 duże  pomidory
  • cebula czerwona
  • papryczka chilli, czosnek, listki bazylii
  • papryka
  • feta
  • mozzarella
  • oregano, pieprz, sól 


Sposób przygotowania:

Bakłażany, cukinie, plastry czerwonej cebuli i paprykę kroimy, następnie grillujemy na patelni grillowej na łyżeczce oliwy.
W naczyniu żaroodpornym układamy "wieżyczki":
  • bakłażan, feta, pomidor, bakłażan , pomidor,mozzarella,  cebula, świeże oregano
  • papryka, cukinia, mozzarella, cukinia, feta, pomidor, cebula, świeże oregano
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut w 200 stopniach.

Przygotowanie sosu z pomidorów:
na patelnię wlewamy łyżeczkę oliwy, dodajemy pokrojony jeden ząbek czosnku i kawałek papryczki chilli, po chwili dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i bazylię. Chwilę smażymy razem, dla połączenia smaków i odparowania wody z pomidorów.

Smacznego:)











































Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydruk

Print Friendly and PDF

Kraków - blog kulinarny