Smaczne danie wegetariańskie, dla fanów jedzenia grillowanych warzyw. Bakłażan i cukinia w roli głównej, warzywa towarzyszące to papryka, czerwona cebula i pomidory.
Składniki:
- 2 bakłażany
- cukinia
- 2 duże pomidory
- cebula czerwona
- papryczka chilli, czosnek, listki bazylii
- papryka
- feta
- mozzarella
- oregano, pieprz, sól
Sposób przygotowania:
Bakłażany, cukinie, plastry czerwonej cebuli i paprykę kroimy, następnie grillujemy na patelni grillowej na łyżeczce oliwy.
W naczyniu żaroodpornym układamy "wieżyczki":
- bakłażan, feta, pomidor, bakłażan , pomidor,mozzarella, cebula, świeże oregano
- papryka, cukinia, mozzarella, cukinia, feta, pomidor, cebula, świeże oregano
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut w 200 stopniach.
Przygotowanie sosu z pomidorów:
na patelnię wlewamy łyżeczkę oliwy, dodajemy pokrojony jeden ząbek czosnku i kawałek papryczki chilli, po chwili dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i bazylię. Chwilę smażymy razem, dla połączenia smaków i odparowania wody z pomidorów.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz