Jedni lubią lody o smaku orzechowym i czekoladowym, drudzy lubią lody o przeróżnych smakach owocowych. Podobnie jest z ciastami: są zwolennicy różnego rodzaju tart owocowych, owocowych serników na zimno, ciast ucieranych z dodatkiem owoców sezonowych, i są zwolennicy wszelkich ciast czekoladowych, poprzez tarty czekoladowe, Murzynki, Brownie. Brownie w zależności od naszych preferencji może być ciastem mniej lub bardziej czekoladowym, oraz mniej lub bardziej słodkim. Moja propozycja Brownie jest nie przesłodzona i optymalnie czekoladowa. Zwolennicy czekolady mlecznej mogą ją dodać w ilości 1,5 tabliczki. Ważna informacja: to ciasto zawsze wychodzi :) Podajemy je pokrojone w kwadraty, możemy dodatkowo polać je rozpuszczoną czekoladą, ale nie jest to konieczne.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Składniki:
- banan - 1sztuka
- esencja waniliowa - 1 łyżeczka
- cynamon - do smaku, ja daję sporo
- mąka z Tesco- 1 szklanka
- kakao - 1/2 szklanki
- cukier trzcinowy z Tesco- 3/4 szklanki
- soda - 1 łyżeczka
- czekolada gorzka - 1 tabliczka
- cukier waniliowy - 1 opakowanie
- masło - 150 gram
- jajko - 2 sztuki
- śmietana - 1 łyżka
Sposób przygotowania:
- ucieramy banana na tarce o grubych oczkach
- topimy masło w garnuszku, dodajemy cukier, mieszamy
- mąkę i kakao przesiewamy przez sitko, dodajemy sodę, cukier waniliowy, cynamon, banany, śmietanę, ubite jajka, stopioną lub pokrojoną na małe kawałki czekoladę, roztopione masło z cukrem - dokładnie i szybko mieszamy
- ciasto przekładamy na wyłożona pergaminem blachę, rozkładamy równomiernie, wygładzamy ciasto , aby było gładkie.
- pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 175 stopni przez 25 minut
uwaga: jeśli ma być puszyste dodajemy sodę, jeśli ma być bardziej zbite w konsystencji, to zrezygnujmy z sody.
Brownies jest dobre na wszystko! bardzo je lubię.
OdpowiedzUsuńMiłej niedzieli! :-)
Z bananem i cynamonem? Mniam!
OdpowiedzUsuńUwielbiam! Z bananem i cynamonem musiało smakować obłędnie :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńJa również bardzo lubię piec ciasto brownie gdyż dla mnie jest to mega smak czekoladowy. Tym bardziej jak jeszcze robię je z przepisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-idealne-brownie/ to wiem, że na pewno będzie rozpływało się w ustach.
OdpowiedzUsuńŚwięta niedługo, więc zaczęłam powoli przygotowywać się do nich. Ostatnio kupiłam na https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/sztucce nowy zestaw sztućców do serwowania wypieków i obecnie szukam jakichś fajnych przepisów na ciasta, które mogłabym postawić na świątecznym stole. Myślę, że te będzie jednym z nich :). Z pewnością posmakuje ono wszystkim moim gościom.
OdpowiedzUsuń