Brownie, ciasto czekoladowe

Jedni lubią lody o smaku orzechowym i czekoladowym, drudzy lubią lody o przeróżnych smakach owocowych. Podobnie jest z ciastami: są zwolennicy różnego rodzaju tart owocowych, owocowych serników na zimno, ciast ucieranych z dodatkiem owoców sezonowych, i są zwolennicy wszelkich ciast czekoladowych, poprzez tarty czekoladowe, Murzynki, Brownie. Brownie w zależności od naszych preferencji może być ciastem mniej lub bardziej czekoladowym, oraz mniej lub bardziej słodkim. Moja propozycja Brownie jest nie przesłodzona i optymalnie czekoladowa. Zwolennicy czekolady mlecznej mogą ją dodać w ilości 1,5 tabliczki. Ważna informacja: to ciasto zawsze wychodzi :) Podajemy  je pokrojone w kwadraty, możemy dodatkowo polać je rozpuszczoną czekoladą, ale nie jest to konieczne.


Składniki:

  • banan - 1sztuka
  • esencja waniliowa - 1 łyżeczka
  • cynamon - do smaku, ja daję sporo
  • mąka z Tesco- 1 szklanka
  • kakao - 1/2 szklanki
  • cukier trzcinowy z Tesco- 3/4 szklanki
  • soda - 1 łyżeczka
  • czekolada gorzka - 1 tabliczka
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • masło - 150 gram
  • jajko - 2 sztuki
  • śmietana  - 1 łyżka


Sposób przygotowania:


  • ucieramy banana na tarce o grubych oczkach
  • topimy masło w garnuszku, dodajemy cukier, mieszamy
  • mąkę i kakao przesiewamy przez sitko, dodajemy sodę, cukier waniliowy, cynamon, banany, śmietanę, ubite jajka, stopioną lub pokrojoną na małe kawałki czekoladę, roztopione masło z cukrem - dokładnie i szybko mieszamy
  • ciasto przekładamy na wyłożona pergaminem blachę, rozkładamy równomiernie, wygładzamy ciasto , aby było gładkie.
  • pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 175 stopni przez 25 minut
uwaga: jeśli ma być puszyste dodajemy sodę, jeśli ma być bardziej zbite w konsystencji, to zrezygnujmy z sody.















6 komentarzy:

  1. Brownies jest dobre na wszystko! bardzo je lubię.
    Miłej niedzieli! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z bananem i cynamonem? Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam! Z bananem i cynamonem musiało smakować obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja również bardzo lubię piec ciasto brownie gdyż dla mnie jest to mega smak czekoladowy. Tym bardziej jak jeszcze robię je z przepisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-idealne-brownie/ to wiem, że na pewno będzie rozpływało się w ustach.

    OdpowiedzUsuń
  6. Święta niedługo, więc zaczęłam powoli przygotowywać się do nich. Ostatnio kupiłam na https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/sztucce nowy zestaw sztućców do serwowania wypieków i obecnie szukam jakichś fajnych przepisów na ciasta, które mogłabym postawić na świątecznym stole. Myślę, że te będzie jednym z nich :). Z pewnością posmakuje ono wszystkim moim gościom.

    OdpowiedzUsuń

Wydruk

Print Friendly and PDF

Kraków - blog kulinarny