Brownie, ciasto czekoladowe

Jedni lubią lody o smaku orzechowym i czekoladowym, drudzy lubią lody o przeróżnych smakach owocowych. Podobnie jest z ciastami: są zwolennicy różnego rodzaju tart owocowych, owocowych serników na zimno, ciast ucieranych z dodatkiem owoców sezonowych, i są zwolennicy wszelkich ciast czekoladowych, poprzez tarty czekoladowe, Murzynki, Brownie. Brownie w zależności od naszych preferencji może być ciastem mniej lub bardziej czekoladowym, oraz mniej lub bardziej słodkim. Moja propozycja Brownie jest nie przesłodzona i optymalnie czekoladowa. Zwolennicy czekolady mlecznej mogą ją dodać w ilości 1,5 tabliczki. Ważna informacja: to ciasto zawsze wychodzi :) Podajemy  je pokrojone w kwadraty, możemy dodatkowo polać je rozpuszczoną czekoladą, ale nie jest to konieczne.


Składniki:

  • banan - 1sztuka
  • esencja waniliowa - 1 łyżeczka
  • cynamon - do smaku, ja daję sporo
  • mąka z Tesco- 1 szklanka
  • kakao - 1/2 szklanki
  • cukier trzcinowy z Tesco- 3/4 szklanki
  • soda - 1 łyżeczka
  • czekolada gorzka - 1 tabliczka
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • masło - 150 gram
  • jajko - 2 sztuki
  • śmietana  - 1 łyżka


Sposób przygotowania:


  • ucieramy banana na tarce o grubych oczkach
  • topimy masło w garnuszku, dodajemy cukier, mieszamy
  • mąkę i kakao przesiewamy przez sitko, dodajemy sodę, cukier waniliowy, cynamon, banany, śmietanę, ubite jajka, stopioną lub pokrojoną na małe kawałki czekoladę, roztopione masło z cukrem - dokładnie i szybko mieszamy
  • ciasto przekładamy na wyłożona pergaminem blachę, rozkładamy równomiernie, wygładzamy ciasto , aby było gładkie.
  • pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 175 stopni przez 25 minut
uwaga: jeśli ma być puszyste dodajemy sodę, jeśli ma być bardziej zbite w konsystencji, to zrezygnujmy z sody.















3 komentarze:

  1. Brownies jest dobre na wszystko! bardzo je lubię.
    Miłej niedzieli! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z bananem i cynamonem? Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam! Z bananem i cynamonem musiało smakować obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń

Wydruk

Print Friendly and PDF

Kraków - blog kulinarny