Jagnięcina z pikantnym chutney, kaszą gryczaną i sosem z koziego sera

Jagnięcina nowozelandzka z pikantnym chutney, kaszą gryczaną i sosem z koziego sera -to nie tanie danie, to danie na  szczególną okazję, przynajmniej z dwóch powodów. Po pierwsze dostępność składników, a konkretnie jagnięciny i sera koziego, w małym mieście trudno je zdobyć, w dużych miastach łatwiej. Po drugie cena składników... Dzięki umiejętności gotowania są większe szanse, na degustację smaków zarezerwowanych tylko dla restauracji z fajnym menu. Ja miałam szansę przygotowywać ją w ramach warsztatów dla blogerów kulinarnych z Twój Kucharz.


Otrzymany przepis z restauracji Konfederacka 4 w Krakowie:

Gruszkowe (u nas były morele) chutney 3kg - ilość restauracyjna chutney, proponuję podzielić ilość przez 5 :)
  • 5kg gruszek
  • 0,5kg cukru
  • łyżka masła
  • 1 szt. chilli
  • 200ml octu jabłkowego
  • pół łyżeczki mielonego kardamonu
  • pół łyżeczki mielonego anyżu
  • pół łyżeczki mielonych goździków
  • łyżka mielonego cynamonu
  • 200g rodzynek
Cukier z odrobiną masła karmelizujemy w dużym garnku, wrzucamy resztę i redukujemy do postaci marmolady (ocet jabłkowy musi odparować). Odstawiamy do wystygnięcia.

Jagnięcina

Marynujemy w rozmarynie i czosnku. Pojedyńcze kostki grillujemy na patelni grillowej, większe kawałki pieczemy w piekarniku.
Kasza gryczana ugotowana i podsmażona na minimalnej ilości masła.

Sos z sera koziego

Sos biały tzn. cebulka z czosnkiem szklimy, zalewamy białym winem, odparowujemy alkohol i dodajemy śmietany 30% sól,  pieprz do smaku. Dodajemy kozi ser i miętę i wszystko blendujemy.















3 komentarze:

  1. Totalny odjazd, muszę kiedyś zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wow, robi wrażenie. Chyba zacznę od zrobienia takiego sosu serowego ) resztę podrzucę mężowi :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne!Chutney musiał smakować nieziemsko:)

    OdpowiedzUsuń

Wydruk

Print Friendly and PDF

Kraków - blog kulinarny