Sałatka ziemniaczana

Pierwszy raz jadłam podobną sałatkę "100 lat" temu w Austrii- bardzo mi smakowała, idealna na lato- orzeźwiająca, sycąca, lekka, zarówno do ryb, jak i mięsa grillowanego. Polecam, na zdjęciu z antrykotem z grilla.



Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków sałatkowych
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki octu winnego
  • 1/2 kubka zimnego rosołu
  • sól, pieprz, łyżka świeżych ziół np. pietruszka, tymianek
  • 1 ogórek
  • 1 średnia czerwona cebula
Sposób przygotowania:

Ugotowane ziemniaki kroimy na średnie kawałki, cebulę kroimy drobno, ogórek ścieramy na tarce na duże wiórki. Mieszamy rosół z oliwą i octem, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy zioła. Ziemniaki delikatnie mieszamy z cebulą zalewamy marynatą, delikatnie mieszamy i zostawiamy na godzinę. Gdy mamy za dużo marynaty, to odcedzamy ją, aby ziemniaki nie pływały w marynacie. Ogórki przed podaniem odciskamy z nadmiaru wody i łączymy z sałatką ziemniaczaną.













2 komentarze:

  1. Gosiu, ale się wstrzeliłyśmy z sałatką ziemniaczaną:-) Choć u mnie inna, a Twoją zrobię przy najbliższej okazji:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. O tak, sałatka ziemniaczana to pychota! Takiej wersji jeszcze nigdy nie jadłam, ale chętnie przetestuję!

    OdpowiedzUsuń

Wydruk

Print Friendly and PDF

Kraków - blog kulinarny