Składniki:
- 1 kg fasolki szparagowej
- 2 papryki drobno pokrojone
- 1 duży pomidor obrany ze skórki ( na 30 s wrzucamy do wrzątku, po wyjęciu z wody zdejmujemy skórkę)
- 1 łyżeczka oliwy
- czosnek, cebula
- pasta curry lub curry w proszku
- 1/3 puszki mleka kokosowego
- zielona pietruszka
- mała cukinia
Fasolkę szparagową przez 30 minut gotujemy w parowarze. W miedzy czasie: pomidor i cukinię kroimy w średnią kostkę, papryki kroimy w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy paprykę, podsmażamy i dusimy pod przykryciem przez 5 minut. Dodajemy do papryki cebulę drobno pokrojoną, po chwili dodajemy czosnek i całość podsmażamy.
Łączymy ugotowaną fasolkę z pomidorami, zieloną pietruszką, cukinią, papryką, cebulą i czosnkiem. Dodajemy mleko kokosowe, sól, pieprz, curry w ilości, jaka nam najbardziej odpowiada, czyli potrawa powinna smakować egzotycznie, a nie powinna być zbyt gorzka. Przez 10-15 minut delikatnie dusimy na małym ogniu i możemy częstować siebie i swoich gości.
Wszytko mam w lodówce więc na pewno zrobię;D
OdpowiedzUsuńO fasolka szparagowa! Fajny pomysł, nie pomyślałabym, nad takim jej przygotowaniem, a dzięki Tobie mam już gotowe danie na obiad jutro :)
OdpowiedzUsuńŚwietna propozycja dla tych, którzy nie jedzą miesa!:)
OdpowiedzUsuń