Curry wegetariańskie - vegetarian curry

Uwielbiam fasolkę szparagową, w dodatku w wersji niskokalorycznej smakuje jeszcze lepiej i samopoczucie też jest lepsze :)  Mleko kokosowe nadaje curry smak słodyczy i delikatności. W mojej rodzinie curry było głównym daniem, ale może być też dodatkiem. Lubię ten smak. Amatorzy mięsa mogą dodać podsmażone  kawałki kurczaka. Smacznego:)


Składniki:
  • 1 kg fasolki szparagowej
  • 2 papryki drobno pokrojone
  • 1 duży pomidor obrany ze skórki ( na 30 s  wrzucamy do wrzątku, po wyjęciu z wody zdejmujemy skórkę)
  • 1 łyżeczka oliwy
  • czosnek, cebula
  • pasta curry lub curry w proszku
  • 1/3 puszki mleka kokosowego
  • zielona pietruszka
  • mała cukinia
Fasolkę szparagową przez 30 minut gotujemy w parowarze. W miedzy czasie: pomidor i cukinię kroimy w średnią kostkę, papryki kroimy w drobną kostkę. 

Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy paprykę, podsmażamy i dusimy pod przykryciem przez 5 minut. Dodajemy do papryki cebulę drobno pokrojoną, po chwili dodajemy czosnek i całość podsmażamy.

Łączymy ugotowaną fasolkę z pomidorami, zieloną pietruszką, cukinią, papryką, cebulą i czosnkiem. Dodajemy mleko kokosowe, sól, pieprz, curry w ilości, jaka nam najbardziej odpowiada, czyli potrawa powinna smakować egzotycznie, a nie powinna być zbyt gorzka. Przez 10-15 minut delikatnie dusimy na małym ogniu i możemy częstować siebie i swoich gości.






3 komentarze:

  1. Wszytko mam w lodówce więc na pewno zrobię;D

    OdpowiedzUsuń
  2. O fasolka szparagowa! Fajny pomysł, nie pomyślałabym, nad takim jej przygotowaniem, a dzięki Tobie mam już gotowe danie na obiad jutro :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetna propozycja dla tych, którzy nie jedzą miesa!:)

    OdpowiedzUsuń

Wydruk

Print Friendly and PDF

Kraków - blog kulinarny