Pavlova z truskawkami

Pavlova - lekkość i słodycz w najlepszym wydaniu dla wielbicieli chrupkości i smaku bezowej skorupy. W dodatku z najsmaczniejszymi owocami - truskawkami. Zajadam sie nimi bez opamiętania, ich  smak zamrażam na okres zimy w postaci  puszystego musu. Zima szybciej mija, gdy można w tym czasie pić  truskawkowe koktajle, do kawy częstować się Tiramisu truskawkowym , a na rozgrzewkę po zimowym spacerze raczyć się zupą z dyni i imbirem. Za oknem 25 stopni, a ja piszę o zimie... , a raczej o jej ocieplaniu kolorami i smakami :)
Szaleństwo truskawkowe trwa, niech nas nie ominie -  przyjemność to nie grzech.




Składniki na bezę:

  •          7 białek
  •          350 g cukru pudru
  •          2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  •          szczypta soli


Składniki na masę śmietanową:

  •          śmietana 30% - ok.330 gram
  •          esencja waniliowa - 2 łyżeczki
  •          kilka łyżek cukru pudru  - każdy słodzi tak,  jak lubi
  •          śmietan fix - 1,5 torebki
  •          sok z połowy małej cytryny
  •         truskawki i listki mięty lub melisy do dekoracji


Sposób przygotowania:

  • ubijamy białka ze szczyptą soli, w połowie ubijania dodajemy stopniowo cukier puder, ubijamy, aż masa  nie będzie wylewać się z naczynia po jego przechyleniu
  • na papierze pergaminowym kreślimy  kółko (trochę mniejsze niż talerz na którym chcemy je podać)
  • rozkładamy  masę białkową  we wnętrzu nakreślonego kółka na pergaminie, starając sie wyłożyć  ubitą pianę we wnętrzu narysowanych kółek
  • wkładamy blaty białkowe do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na około 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 110-120 stopni,  łączny czas pieczenia to ok. 90 minut, studzimy zostawiając bezy w uchylonym piekarniku
  • po wyjęciu i ostudzeniu bezy, ubijamy śmietanę kremówkę z cukrem pudrem, dodając pod koniec ubijania śmietan fix i esencję waniliową
  • nakładamy śmietanę na  blat bezowy,  dekorujemy  pokrojonymi owocami i listkami mięty.
ważne:
  • białek nie należy ubijać zbyt długo, ponieważ zbyt długo ubijane białka mogą lekko opaść
  •  bita śmietana powinna być nałożona na blaty bezowe około pół godziny przez podaniem tortu, dzięki temu beza będzie bardziej chrupiąca.











15 komentarzy:

  1. Ale apetyczna!! ja też dzisiaj robię Pavlovą:) Pozdrawiam Magda

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyszła piękna, uwielbiam Pavlovą, szczególnie właśnie z truskawkami :)
    Pozdrwiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jest śliczna i na pewno równie pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Te truskaweczki tak równiutko poukładane powaliły mnie na kolana:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm, cudowna... Z tryskawkami najlepsza :)

    OdpowiedzUsuń
  6. mmmmmmm wygląda bosko, ciekawa jestem jak smakuje :P

    OdpowiedzUsuń
  7. cudna! ale bym taką zjadła!!!

    http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. Jeszcze nigdy nie jadłam, aż wstyd się przyznać. A wygląda cudnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam ją! Po prostu.
    Milego poniedziałku!:-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wspaniale przepisy, zdjecia i calosc blogu !
    Pozdrawiam z Poludnia Francji Gosia
    Jenna

    OdpowiedzUsuń

Wydruk

Print Friendly and PDF

Kraków - blog kulinarny