Pavlova - lekkość i słodycz w najlepszym wydaniu dla wielbicieli chrupkości i smaku bezowej skorupy. W dodatku z najsmaczniejszymi owocami - truskawkami. Zajadam sie nimi bez opamiętania, ich smak zamrażam na okres zimy w postaci puszystego musu. Zima szybciej mija, gdy można w tym czasie pić truskawkowe koktajle, do kawy częstować się Tiramisu truskawkowym , a na rozgrzewkę po zimowym spacerze raczyć się zupą z dyni i imbirem. Za oknem 25 stopni, a ja piszę o zimie... , a raczej o jej ocieplaniu kolorami i smakami :)
Szaleństwo truskawkowe trwa, niech nas nie ominie - przyjemność to nie grzech.
Składniki na bezę:
- 7 białek
- 350 g cukru pudru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Składniki na masę śmietanową:
- śmietana 30% - ok.330 gram
- esencja waniliowa - 2 łyżeczki
- kilka łyżek cukru pudru - każdy słodzi tak, jak lubi
- śmietan fix - 1,5 torebki
- sok z połowy małej cytryny
- truskawki i listki mięty lub melisy do dekoracji
Sposób przygotowania:
- ubijamy białka ze szczyptą soli, w połowie ubijania dodajemy stopniowo cukier puder, ubijamy, aż masa nie będzie wylewać się z naczynia po jego przechyleniu
- na papierze pergaminowym kreślimy kółko (trochę mniejsze niż talerz na którym chcemy je podać)
- rozkładamy masę białkową we wnętrzu nakreślonego kółka na pergaminie, starając sie wyłożyć ubitą pianę we wnętrzu narysowanych kółek
- wkładamy blaty białkowe do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na około 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 110-120 stopni, łączny czas pieczenia to ok. 90 minut, studzimy zostawiając bezy w uchylonym piekarniku
- po wyjęciu i ostudzeniu bezy, ubijamy śmietanę kremówkę z cukrem pudrem, dodając pod koniec ubijania śmietan fix i esencję waniliową
- nakładamy śmietanę na blat bezowy, dekorujemy pokrojonymi owocami i listkami mięty.
ważne:
- białek nie należy ubijać zbyt długo, ponieważ zbyt długo ubijane białka mogą lekko opaść
- bita śmietana powinna być nałożona na blaty bezowe około pół godziny przez podaniem tortu, dzięki temu beza będzie bardziej chrupiąca.
Ale apetyczna!! ja też dzisiaj robię Pavlovą:) Pozdrawiam Magda
OdpowiedzUsuńPerfect...
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńWyszła piękna, uwielbiam Pavlovą, szczególnie właśnie z truskawkami :)
OdpowiedzUsuńPozdrwiam.
podobnie mamy z tymi smakami :)
UsuńJest śliczna i na pewno równie pyszna :)
OdpowiedzUsuńTe truskaweczki tak równiutko poukładane powaliły mnie na kolana:)
OdpowiedzUsuńMmm, cudowna... Z tryskawkami najlepsza :)
OdpowiedzUsuńto fakt!
Usuńmmmmmmm wygląda bosko, ciekawa jestem jak smakuje :P
OdpowiedzUsuńpiękna :) uwielbiam!!
OdpowiedzUsuńcudna! ale bym taką zjadła!!!
OdpowiedzUsuńhttp://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/
Jeszcze nigdy nie jadłam, aż wstyd się przyznać. A wygląda cudnie :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ją! Po prostu.
OdpowiedzUsuńMilego poniedziałku!:-)
Wspaniale przepisy, zdjecia i calosc blogu !
OdpowiedzUsuńPozdrawiam z Poludnia Francji Gosia
Jenna