Zapiekane bakłażany faszerowane kuskusem

Przepis pochodzi z przepisów czytelnika z  "Biblioteczki poradnika domowego". Bakłażany wg tego przepisu robię już minimum 10 lat i jest to przepis, w którym  tak  naprawdę nic nie mogę zmienić, nic ująć, nic dodać – jest idealny. Pierwszy raz go robiąc nie miałam przekonania co dodania groszku, ale nic nie zmieniłam w tym przepisie i szczerze polecam, o ile lubisz bakłażany :)


Składniki ( porcja dla dwóch osób, jako danie główne; dla czterech , jako przystawka):

  • 2 spore bakłażany
  • 20 dkg kuskusu
  • 2 mięsiste pomidory
  • połowa puszki zielonego groszku
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki uprażonych pestek słonecznika
  • 2 łyżki tartego ostrego sera
  • pęczek natki zielonej pietruszki
  • oliwa do smażenia, sól, pieprz, oregano do posypania


Sposób przygotowania:


Umyte bakłażany przeciąć wzdłuż na połowy i wydrążyć część miąższu. Kuskus ugotować wg przepisu na opakowaniu. Miąższ z bakłażanów, pomidory i cebulę pokroić drobno i dusić (ok.10 minut) na rozgrzanej oliwie. Pod koniec duszenia dodać kuskus, osączony groszek, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną zieloną pietruszkę, uprażony na patelni słonecznik, przyprawić solą i pieprzem. Nadziać bakłażany farszem i ułożyć w żaroodpornym naczyniu lub na blasze wysmarowanej oliwą. Zapiekać w mocno nagrzanym piekarniku 20-25 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia posypać startym żółtym serem i oregano.






5 komentarzy:

  1. Wspaniale! Mam ostatnio jakas baklazanowa faze, a to danie idealnie sie w nia wpisuje.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatnio faszerowałam kuskusem paprykę, ale na bakłażana mam wielką ochotę;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super! Pominę groszek puszkowy (może dam cieciorkę?) i robię! :)

    OdpowiedzUsuń

Wydruk

Print Friendly and PDF

Kraków - blog kulinarny