Przepis pochodzi z przepisów czytelnika z "Biblioteczki
poradnika domowego". Bakłażany wg tego przepisu robię już minimum 10 lat i
jest to przepis, w którym tak naprawdę nic nie mogę zmienić, nic
ująć, nic dodać – jest idealny. Pierwszy raz go robiąc nie miałam przekonania
co dodania groszku, ale nic nie zmieniłam w tym przepisie i szczerze polecam, o ile lubisz bakłażany :)
Składniki ( porcja dla dwóch osób, jako danie główne; dla czterech , jako przystawka):
- 2 spore bakłażany
- 20 dkg kuskusu
- 2 mięsiste pomidory
- połowa puszki zielonego groszku
- cebula
- ząbek czosnku
- 2 łyżki uprażonych pestek słonecznika
- 2 łyżki tartego ostrego sera
- pęczek natki zielonej pietruszki
- oliwa do smażenia, sól, pieprz, oregano do posypania
Sposób przygotowania:
Umyte bakłażany przeciąć wzdłuż na połowy i wydrążyć część
miąższu. Kuskus ugotować wg przepisu na opakowaniu. Miąższ z bakłażanów,
pomidory i cebulę pokroić drobno i dusić (ok.10 minut) na rozgrzanej oliwie.
Pod koniec duszenia dodać kuskus, osączony groszek, przeciśnięty przez praskę
czosnek, posiekaną zieloną pietruszkę, uprażony na patelni słonecznik,
przyprawić solą i pieprzem. Nadziać bakłażany farszem i ułożyć w żaroodpornym
naczyniu lub na blasze wysmarowanej oliwą. Zapiekać w mocno nagrzanym piekarniku
20-25 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia posypać startym żółtym serem i oregano.
Wspaniale! Mam ostatnio jakas baklazanowa faze, a to danie idealnie sie w nia wpisuje.
OdpowiedzUsuńmam podobnie :)
UsuńOstatnio faszerowałam kuskusem paprykę, ale na bakłażana mam wielką ochotę;)
OdpowiedzUsuńwarto spróbować :)
UsuńSuper! Pominę groszek puszkowy (może dam cieciorkę?) i robię! :)
OdpowiedzUsuń