Ciasteczka kokosowe z nadzieniem owocowym / Coconut cookies with fruit filling

W sobotę, po porannej kawie postanowiłam przygotować coś słodkiego i kruchego. W domu miałam dżem z czarnej porzeczki i konfiturę z owoców dzikiej róży, no i oczywiście dyżurne wiórki kokosowe. Pieczenie ciasteczek wywołało  oburzenie ze strony męża z uwagi fakt, że jedzenie ciastek = tycie/otyłość  i radość u dziecka. Nie wiem, jak to się stało, ale upieczone ciastka bardzo szybko znikały z talerza, jeszcze ich tylko trochę zostało na niedzielny dodatek do kawy.

Składniki:

  • 400 gram mąki
  • 100 gram wiórków kokosowych
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • kostka masła 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki śmietany
  • cukier waniliowy
  • dżem/konfitura ( dużo owoców, mało galaretki)
  • cukier puder do posypania


Sposób przygotowania:

  • wszytkie składniki (z wyjątkiem jajka, cukru pudru i dżemu) łączymy razem, wyrabiamy ciasto rękami na stolnicy
  • wałkujemy ciasto, wykrajamy kształty ciastek foremkami
  • do jednego ciastka wykrajamy 2 sztuki ciasta ( w jednym z nich w środku wykrajamy kółeczko  lub inny kształt), pędzelkiem  łączymy rozbełatnym jajkiem 2 kawałki ciasta w całość (nakładając jedno  ciastko na drugie)
  • dżem dodajemy do środka ciastka i pieczemy w piekarniku w temp. 200 stopni, aż do uzyskania złotego koloru.
  • upieczone ciastka posypujemy cukrem pudrem za pomocą sitka (jest to jedyny cukier, który dodaliśmy, więc nie są za słodkie)
Smacznego:)




















2 komentarze:

Wydruk

Print Friendly and PDF

Kraków - blog kulinarny