Kto nie lubi czekolady? Na pewno znajdą się takie osoby, ale jest ich niewiele. Mimo olbrzymiego wyboru czekolad słabej, dobrej i bardzo dobrej jakości, lubimy pewne kompozycje smaków i blok jest doskonałą propozycją, aby samemu skomponować swój ulubiony smakołyk czekoladowy z dodatkami, które uwielbiamy. Ten blok jest dedykowaney mojemu mężowi, który bardzo lubi marcepan, ja lubię kandyzowaną skórkę pomarańczową, a moja córka lubi maślane ciasteczka - każdy z rodziny znajdzie w tym deserze coś dla siebie.
Składniki:
- 150 gram marcepanu, pokrojonego w średnie plasterki
- połowa opakowania skórki pomarańczowej
- 125 - 150 gram herbatników maślanych
- 3 gorzkie tabliczki czekolady
- puszka mleka słodzonego, skondensowanego
Sposób przygotowania:
- wlewam do garnka mleko słodzone, dodaję połamane tabliczki czekolady i ogrzewając na małym ogniu garnek, cały czas mieszam jego zawartość
- herbatniki łamię na małe kawałki,
- do otrzymanej masy czekoladowej dodaję pokrojony marcepan, skórkę pomarańczową, pokruszone herbaniki
- foremkę otaczam folią spożywczą, na którą wylewam masę czekoladową, studzę - dzięki folii bardzo łatwo mogę naszą "czekoladę" wyjąć z foremki i położyć na talerz, na którym ma być ona podana.
- ozdabiam tak, jak lubię np. złotymi perełkami lub kandyzowanymi plasterkami pomarańczy.
- najlepiej przygotować blok dzień wcześniej, przed podaniem
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz