Blok czekoladowy z marcepanem i skórką pomarańczową / Block of chocolate with marzipan and orange peel

Kto nie lubi czekolady? Na pewno znajdą się takie osoby, ale  jest ich niewiele. Mimo olbrzymiego wyboru czekolad słabej, dobrej i bardzo dobrej jakości,  lubimy pewne kompozycje smaków i blok jest doskonałą propozycją, aby samemu skomponować swój ulubiony smakołyk czekoladowy z dodatkami, które  uwielbiamy. Ten blok jest dedykowaney mojemu mężowi, który bardzo lubi marcepan, ja lubię kandyzowaną skórkę pomarańczową, a moja córka lubi maślane ciasteczka - każdy z rodziny znajdzie w tym deserze coś dla siebie.

Składniki:
  • 150 gram marcepanu, pokrojonego w średnie plasterki
  • połowa opakowania skórki pomarańczowej
  • 125 - 150 gram herbatników maślanych
  • 3 gorzkie tabliczki czekolady
  •  puszka mleka słodzonego, skondensowanego

Sposób przygotowania:
  • wlewam do garnka mleko słodzone, dodaję połamane  tabliczki czekolady i ogrzewając na małym ogniu garnek, cały czas mieszam jego zawartość
  • herbatniki łamię na małe kawałki,
  • do  otrzymanej masy czekoladowej dodaję pokrojony marcepan, skórkę pomarańczową, pokruszone herbaniki
  • foremkę otaczam folią spożywczą, na którą wylewam masę czekoladową, studzę - dzięki folii bardzo łatwo mogę naszą  "czekoladę" wyjąć z foremki i położyć na talerz, na którym ma być ona  podana.
  • ozdabiam tak, jak lubię np. złotymi perełkami lub kandyzowanymi plasterkami pomarańczy.
  • najlepiej przygotować blok dzień wcześniej, przed podaniem
Smacznego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydruk

Print Friendly and PDF

Kraków - blog kulinarny