Tarta bakłażanowa z serem feta

Do najbardziej popularnych warzyw w mojej kuchni zaliczam pomidory, cukinie, bakłażany i szpinak. Dzisiaj tarta z trzema składnikami z tej listy. Robię z nich gęste sosy i zapiekanki  warzywne, a tym razem są w tarcie. Najczęściej grilluję bakłażany i cukinie na patelni grillowej, jednak choroba zmusiła mnie do wersji skróconej tego dania. Danie wegetariańskie, z bardzo dużą ilością warzyw i smaków.


Składniki do ciasta kruchego ( dla 3 osób):
  • 250 g mąki,
  • 100 g margaryny lub masła,
  • 2 żółtka,
  • szczypta soli,
  • 1-1,5 łyżki śmietany
Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy wszystkie pozostałe składniki i w rękach zagniatamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Wkładamy do lodówki na 1/2 godziny, najlepiej pod przykryciem.

Składniki nadzienia:

  • 2  bakłażany
  • 2-3 duże ząbki czosnku
  • 100 gram sera feta
  • oliwa
  • sól, pieprz, oregano,bazylia, tymianek świeży
  • cukinia
  • cebula średnia
  • papryka średnia
  • pomidor duży albo nawet dwa
  • zielona pietruszka
  • jajko
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżka mąki
Przygotowanie nadzienia:
  • Wycinamy kilka cieniutkich plasterków bakłażana i cukinii - do dekoracji tarty
  • Pozostałe bakłażany, paprykę, cebulę kroimy w średnią kostkę ( nie mogą być duże)
  • Pozostała cukinię ścieramy na tarce na grubych oczkach
  • Pomidory wrzucamy do wrzatku na 15 sekund i zdejmujemy skórkę, kroimy w kostkę
  • Na jednej patelni przesmażamy na oliwie cebulkę i czosnek. 
  • Na drugiej większej patelni na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojone bakłażany, paprykę i startą cukinię - przesmażamy przez 2 minuty i dusimy pod przykryciem 10-15 minut ( w międzyczasie dodajemy pomidory, cebulę i czosnek)
  • Fetę kroimy na średnie kawałki ( nie małe!), dodajemy ją wraz z pokrojoną zieloną pietruszką do masy bakłażanowej.
  • Przyprawiamy do smaku, studzimy.
  • W kubku mieszamy jajko, śmietanę i mąkę, po wymieszaniu zawartość łączymy z ostudzoną masą bakłażanową.

Przygotowanie tarty:
  • Ciasto rozwałkowujemy, układamy w formie, nakłuwamy widelcem, wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na ok. 10 minut. 
  • Wyjmujemy formę z podpieczonym ciastem i napełniamy szybko masą bakłażanową, dekorujemy plastrami bakłażana i cukinii, które następnie pędzelkiem smarujemy oliwą i  z powrotem wkładamy do piekarnika na około 40 minut, pieczemy w temperaturze 200 stopni.
  • Tarta jest idealna do podania po upływie 10 minut od wyjęcia z piekarnika ( masa stężeje). 
Smacznego:)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydruk

Print Friendly and PDF

Kraków - blog kulinarny