Do najbardziej popularnych warzyw w mojej kuchni zaliczam pomidory, cukinie, bakłażany i szpinak. Dzisiaj tarta z trzema składnikami z tej listy. Robię z nich gęste sosy i zapiekanki warzywne, a tym razem są w tarcie. Najczęściej grilluję bakłażany i cukinie na patelni grillowej, jednak choroba zmusiła mnie do wersji skróconej tego dania. Danie wegetariańskie, z bardzo dużą ilością warzyw i smaków.
Składniki do ciasta kruchego ( dla 3 osób):
- 250 g mąki,
- 100 g margaryny lub masła,
- 2 żółtka,
- szczypta soli,
- 1-1,5 łyżki śmietany
Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy wszystkie pozostałe składniki i w rękach zagniatamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Wkładamy do lodówki na 1/2 godziny, najlepiej pod przykryciem.
Składniki nadzienia:
Składniki nadzienia:
- 2 bakłażany
- 2-3 duże ząbki czosnku
- 100 gram sera feta
- oliwa
- sól, pieprz, oregano,bazylia, tymianek świeży
- cukinia
- cebula średnia
- papryka średnia
- pomidor duży albo nawet dwa
- zielona pietruszka
- jajko
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżka mąki
Przygotowanie nadzienia:
- Wycinamy kilka cieniutkich plasterków bakłażana i cukinii - do dekoracji tarty
- Pozostałe bakłażany, paprykę, cebulę kroimy w średnią kostkę ( nie mogą być duże)
- Pozostała cukinię ścieramy na tarce na grubych oczkach
- Pomidory wrzucamy do wrzatku na 15 sekund i zdejmujemy skórkę, kroimy w kostkę
- Na jednej patelni przesmażamy na oliwie cebulkę i czosnek.
- Na drugiej większej patelni na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojone bakłażany, paprykę i startą cukinię - przesmażamy przez 2 minuty i dusimy pod przykryciem 10-15 minut ( w międzyczasie dodajemy pomidory, cebulę i czosnek)
- Fetę kroimy na średnie kawałki ( nie małe!), dodajemy ją wraz z pokrojoną zieloną pietruszką do masy bakłażanowej.
- Przyprawiamy do smaku, studzimy.
- W kubku mieszamy jajko, śmietanę i mąkę, po wymieszaniu zawartość łączymy z ostudzoną masą bakłażanową.
Przygotowanie tarty:
- Ciasto rozwałkowujemy, układamy w formie, nakłuwamy widelcem, wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na ok. 10 minut.
- Wyjmujemy formę z podpieczonym ciastem i napełniamy szybko masą bakłażanową, dekorujemy plastrami bakłażana i cukinii, które następnie pędzelkiem smarujemy oliwą i z powrotem wkładamy do piekarnika na około 40 minut, pieczemy w temperaturze 200 stopni.
- Tarta jest idealna do podania po upływie 10 minut od wyjęcia z piekarnika ( masa stężeje).
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz