Galaretki z kurczakiem

Coś bardzo tradycyjnego, coś co nie kojarzy się z szybką kuchnią, raczej wizytą u rodziców i sałatką jarzynową.  Jest to jednak szybka, delikatna  i dietetyczna potrawa. Nie znam osoby, która od czasu do czasu chętnie nie zjadłaby takiej galaretki na drugie śniadanie zamiast tradycyjnej kanapki zabranej z domu do pracy.

Składniki na kilkanaście małych galaretek:
  • 5 pojedynczych filetów z kurczaka
  • seler
  • 2 pietruszki
  • 2 marchewki
  • duża cebula
  • ziele angielskie, liść laurowy, ziarnisty pieprz
  • żelatyna
  • kukurydza - połowa puszki
  • zielony groszek - połowa puszki
  • połowa cytryny
  • 2-3 jajka
Sposób przygotowania:
  • Obieramy warzywa, kroimy na średnie kawałki, gotujemy rosół przez minimum godzinę
  • W połowie gotowania rosołu wrzucamy filety z kurczaka, aby mięso nam ugotowało się 
  • Po ugotowaniu rosołu wyjmujemy filety z kurczaka i dzielimy je na małe części
  • Ugotowaną marchewkę kroimy w drobną kostkę 
  • Gotujemy jajka na twardo, po obraniu ze skorupek kroimy jajka na plastry
  • Odcedzamy rosół, sprawdzamy z jaką ilością rosołu dysponujemy ( ja mam pojemnik z miarką w ml) po to, aby dobrać ilość żelatyny niezbędnej do dodania, aby nam zastygła galaretka. Dodajemy żelatynę zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Do kilku-kilkunastu miseczek, na dno dodajemy do każdej miseczki plaster jajka, mięso z kurczaka, kukurydzę, marchewkę, zielony groszek i zalewamy rosołem z rozpuszczoną żelatyną. Czekamy, aż zastygną - po ostudzeniu, wkładamy do lodówki.
Smacznego :)



1 komentarz:

Wydruk

Print Friendly and PDF

Kraków - blog kulinarny