Biszkopt:
Składniki na małą tortownicę:
- 4 jajka
- 5 łyżek maki tortowej
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- 1/2 opakowania proszku do pieczenia
- 2/3 szklanki cukru
Sposób przygotowania:
- w jednej misce długo ubijamy całe jajka i cukier na gęstą pianę - ważne, aby jak najbardziej napowietrzyć masę - minimum 5 minut
- w drugiej misce mieszamy pozostałe składniki
- do ubitych jajek przez sitko wsypujemy sypkie składniki i deilkatnie, ale dokladnie mieszamy łyżką
- przekładamy masę do małej tortownicy ( moja ma średnicę 24 cm)
- wkładamy do lekko nagrzanego piekarnika ( 150 stopni docelowo) na 30 minut, do uzyskania złotego koloru
- po upieczniu, ostudzeniu, kroimy biszkopt ostrym nożem na trzy części
Masa truskawkowa:
Składniki:
- zamrożony mus truskawkowy - 300-400 gram
- śmietana 30% - 600 gram
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 śmietan - fixy
Sposób przygotowania:
- rozmrożony mus truskawkowy dajemy na gęste sitko, aby woda/sok spłynęła, a na sitku został gęsty mus
- ubijamy śmietanę z cukrem pudrem, na koniec dodajemy śmietan fixy i chwilę miksujemy, dodajemy do ubitej śmietany gęsty mus truskawkowy, miksujemy chwilę razem
- masę truskawkową dzielimy na trzy części, rozsmarowując każdą część na każdym biszkopcie,
- trzy biszkopty z z nałożoną masą truskawkową układamy jedna na drugą
Masa z pianek Marshamlow:
Składniki:
- pianki Marshmallow - 135 g / opakowanie
- 2 łyżki wody
- cukier puder - ilość nieokreślona, najlepiej mieć pod ręką całe opakowanie 0,5 kg
Sposób przygotowania:
- Pianki rozpuszczamy w garnuszku w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, dodajemy wodę i mieszamy. Rozpuszczone pianki wylewamy na stolnicę, aby przygotować masę.
- Dodajemy cały czas cukier puder i wyrabiamy masę. Cukier puder najlepiej dodawać przez sitko, aby nie było grudek. Cukier puder dodajemy cały czas, aż masa będzie mogła być wałkowana - czyli dużo :) Praca jest taka sama, jak przy pierogach, cały czas trzeba podsypywać cukier puder pod wałek i na stolnicę, aby dała się wałkować.
- Rozwałkowaną masę nakładam na przygotowany tort dociskając do tortu, aby masa idealnie przylgnęła do ciasta, na obrzeżach tortu przycinam nadmiar masy. Do "resztek" masy dodaję łyżeczkę soku z buraków lub kilka kropel barwnika spożywczego, wycięłam serduszka, które przykleiłam namaczając je delikatnie wodą. Ozdabiamy wg uznania.
Smacznego:)
pyszny torcik :) i pięknie ozdobiony :)
OdpowiedzUsuńPół proszku do pieczenie tzn. 15 gram?
OdpowiedzUsuń