Składniki do ciasta kruchego ( dla 4 osób):
- 250 g mąki,
- 100 g margaryny lub masła,
- 2 żółtka,
- szczypta soli,
- 1-1,5 łyżki śmietany
Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy wszystkie pozostałe składniki i w rękach zagniatamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Wkładamy do lodówki na 1/2 godziny, najlepiej pod przykryciem.
Składniki nadzienia:
Składniki nadzienia:
- połowa kapusty włoskiej,
- 1,5 cebuli
- 2-3 dkg grzybów suszonych
- oliwa
- sól, pieprz, przyprawa do dań z kapusty z Kamisa
- 30 dkg pieczarek
- 3/4 szklanki kaszy jęczmiennej
- zielona pietruszka
- 2 jajka
- 1 łyżka śmietany
- 1 łyżka mąki
Przygotowanie nadzienia:
- Kroimy kapustę na drobne kawałki i gotujemy w wodzie przez 10-15 minut, odcedzamy
- Suszone grzyby - gotujemy na małym ogniu przez 20 minut, odcedzamy, wywar wykorzystamy do sosu
- Pieczarki myjemy, kroimy na ćwiartki, smażymy na rozgrzanej oliwie, przyprawiamy solą i pieprzem (kilka pieczarek odkładamy do przygotowania sosu)
- Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu
- Na jednej patelni przesmażamy na oliwie cebulkę ( 1/4 cebulki odkładamy do przygotowania sosu)
- Miksujemy na średnie cząstki grzyby, cebulę i pieczarki
- Do dużego garnka dodajemy zsiekane grzyby, cebulę i pieczarki, kaszę, posiekaną kapustę włoską zieloną pietruszkę, przyprawy
- Jajka ubijamy na pianę, którą dodajemy do masy grzybowej
- Przyprawiamy do smaku,
Przygotowanie sosu grzybowego:
- do usmażonej powyżej 1/4 ilości cebuli i pieczarek dodajemy 2/3 wywaru grzybowego
- do 1/3 wywaru dodajemy 1 łyżkę śmietany i mąki, mieszamy, dodajemy do reszty wywaru przez drobne sitko, aby nie było grudek mąki
- mieszamy razem, zagotowujemy, dodajemy trochę zielonej pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem.
Przygotowanie tarty:
- Ciasto rozwałkowujemy (odrywamy małą kulkę ciasta do dekoracji), układamy w formie, nakłuwamy widelcem, wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na ok. 10 minut.
- Wyjmujemy formę z podpieczonym ciastem i napełniamy szybko masą z kaszy i grzybów i z powrotem wkładamy do piekarnika na około 40 minut, pieczemy w temperaturze 200 stopni.
- 15 minut przed końcem pieczenia dekorujemy wyciętymi kawałkami ciasta kruchego
- Tarta jest idealna do podania po upływie 5-10 minut od wyjęcia z piekarnika ( masa stężeje).
- Polewamy sosem grzybowym z pieczarkami.
Świetne zjadłabym kawałek:).Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńJednym kawałkiem można się najeść do syta :)
OdpowiedzUsuń