Gratin z ziemniakami i cukinią / Gratin of potatoes and zucchini

Lubię wszelkiego rodzaju zapiekanki będące dodatkiem, a nie koniecznie daniem głównym , a w szczególności z ziemniakami , które przypieczone są przepyszne. Nie miałam wolnego  naczynia żaroodpornego przygotowałam ja więc na pergaminie i blasze do pieczenia.  W bardzo szybki sposób ( pod kątem naszej pracy, raczej nie czasu) możemy przygotować coś atrakcyjnego wizualnie i smacznego.

Składniki:
  • kilka dużych ziemniaków ( nie rozpadających się podczas gotowania, wybrałabym raczej mączyste)
  • połowa dużej cukinii
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki śmietany
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • świeży tymianek
Sposób przygotowania:
  • obrane, przepołowione ziemniaki gotujemy, aż będą "prawie" ugotowane, wylewamy wodę, odparowujemy chwilę na małym ogniu, studzimy
  • ostudzone ziemniaki kroimy w plasterki
  • umytą cukinię kroimy w bardzo cienkie plasterki
  • na natłuszczonym masłem pergaminie układamy plastry tak, jak na zdjęciu
  • żółtka, śmietanę miksujemy, dodajemy sól, pieprz, trochę swieżo startej gałki muszkatołowej
  • pędzelkiem rozprowadzamy masę jajeczną na  ziemniakach i cukinii
  • dodajemy świeżego tymianku (lub posypujemy suchym tymiankiem, gotową przyprawą)
  • wkładamy do piekarnika, podpiekamy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni, aż ziemniaki będą przypieczone
Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydruk

Print Friendly and PDF

Kraków - blog kulinarny