Składniki:
- kilka dużych ziemniaków ( nie rozpadających się podczas gotowania, wybrałabym raczej mączyste)
- połowa dużej cukinii
- 2 żółtka
- 2 łyżki śmietany
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- świeży tymianek
Sposób przygotowania:
- obrane, przepołowione ziemniaki gotujemy, aż będą "prawie" ugotowane, wylewamy wodę, odparowujemy chwilę na małym ogniu, studzimy
- ostudzone ziemniaki kroimy w plasterki
- umytą cukinię kroimy w bardzo cienkie plasterki
- na natłuszczonym masłem pergaminie układamy plastry tak, jak na zdjęciu
- żółtka, śmietanę miksujemy, dodajemy sól, pieprz, trochę swieżo startej gałki muszkatołowej
- pędzelkiem rozprowadzamy masę jajeczną na ziemniakach i cukinii
- dodajemy świeżego tymianku (lub posypujemy suchym tymiankiem, gotową przyprawą)
- wkładamy do piekarnika, podpiekamy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni, aż ziemniaki będą przypieczone
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz