Składniki:
- tabliczka gorzkiej czekoaldy pokrojonej nożem na małe kawałeczki
- pół kostki masła
- 250 gram mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- łyżeczka przyprawy do pierników
- 3 żółtka
- 1 łyżka śmietany
- 3 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania:
- wszystkie składniki z wyj. czekolady wyrabiamy rękami
- po uzyskaniu jednolitej masy rozwałkowujemy ciasto, rozsypujemy na całej powierzchni pokrojoną czekoladę, zwijamy w rulon, aby czekolada była w każdym kawałku ciasta i dalej wyrabiamy.
- dajemy ciasto do lodówki na godzinę
- wałkujemy ciasto i wykrawamy kształty foremkami
- pieczemy na pergaminie, w temp. 200 stopni, do uzyskania złotego koloru
- posypujemy cukrem pudrem lub przyprawą do ciast Kamis lub innymi ozdobami - tak, jak lubimy:)
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz