Jesteśmy po świętach, które były okazją do poznania i wypróbowana wielu przepisów ze śledziami. Ja proponuję je z dodatkiem, który często na moim blogu pojawia się, mianowicie z cieniutkimi plastrami buraków i ziemniaków, w otoczeniu drobniutko posiekanych ogórków kiszonych i czerwonej cebuli. W kuchni mojej Mamy często były śledzie w podobnym zestawieniu, tylko zamiast buraków były jabłka. Sałatkę można podawać ze śmietaną, jogurtem naturalnym, majonezem lub polane tylko sporą ilością oliwy - wg uznania. Buraki i ziemniaki mogą być pokrojone w średnią kostkę, zamiast w plasterki.
Składniki dla 4 osób:
- 5 średnich ziemniaków
- 2 średnie buraki
- 5 pojedyńczych filetów śledzia
- 1 średnia cebula czerwona
- 2-3 ogórki kiszone
- sól, pieprz, cytryna
- opcjonalnie: jogurt, śmietana, majonez lub oliwa ( oliwa, to mój wybór)
Sposób przygotowania:
- w dwóch małych garnkach gotujemy osobno buraki i ziemniaki z dodatkiem łyżeczki soli
- cebulę i ogórki kroimy w drobną kostkę
- każdy z filetów tniemy na trzy równe podłużne kawałki
- ziemniaki i buraki gotujemy tak długo, aż bez problemu będziemy mogli włożyć w warzywa widelec (celowo nie podaję czasu, bo różnej wielkości możemy mieć warzywa)
- po ugotowaniu warzyw, studzimy je, następnie obieramy ze skórek i kroimy w bardzo cienkie plasterki
- na talerzu układamy na przemian plaster ziemniaka i buraka, śledzie zwijamy w pentelki, obok kładziemy zmieszane ogórki z cebulką
- polewamy kilkoma kroplami cytryny, solimy, pieprzymy, polewamy oliwą lub dodajemy obok "kleks" ze śmietany lub jogurtu
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz