Śledzie z burakami / Herring with beetroot

Jesteśmy po świętach, które były okazją do poznania i wypróbowana wielu przepisów ze śledziami. Ja proponuję je z dodatkiem, który często na moim blogu pojawia się, mianowicie z cieniutkimi plastrami  buraków i ziemniaków, w otoczeniu drobniutko posiekanych ogórków kiszonych i czerwonej cebuli. W kuchni mojej Mamy często były śledzie w podobnym zestawieniu, tylko zamiast buraków były jabłka. Sałatkę można podawać ze śmietaną, jogurtem naturalnym, majonezem lub polane tylko sporą ilością oliwy - wg uznania. Buraki i ziemniaki mogą być pokrojone w średnią kostkę, zamiast w plasterki.

Składniki dla 4 osób:
  • 5 średnich ziemniaków 
  • 2 średnie buraki
  • 5 pojedyńczych filetów śledzia
  • 1 średnia cebula czerwona
  • 2-3 ogórki kiszone
  • sól, pieprz, cytryna
  • opcjonalnie: jogurt, śmietana, majonez lub oliwa ( oliwa, to mój wybór)
Sposób przygotowania:
  • w dwóch małych garnkach gotujemy osobno buraki i ziemniaki z dodatkiem łyżeczki soli
  • cebulę i ogórki kroimy w drobną kostkę
  • każdy z filetów tniemy na trzy równe podłużne kawałki
  • ziemniaki i buraki gotujemy tak długo, aż bez problemu będziemy mogli włożyć w warzywa widelec (celowo nie podaję czasu, bo różnej wielkości możemy mieć warzywa)
  • po ugotowaniu warzyw, studzimy je, następnie obieramy ze skórek i kroimy w bardzo cienkie plasterki
  • na talerzu układamy na przemian plaster ziemniaka i buraka, śledzie zwijamy w pentelki, obok kładziemy zmieszane ogórki z cebulką
  • polewamy kilkoma kroplami cytryny, solimy, pieprzymy, polewamy oliwą lub dodajemy obok "kleks" ze śmietany lub jogurtu

Smacznego:) 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydruk

Print Friendly and PDF

Kraków - blog kulinarny