Na blogu już był indyk nadziewany szpiankiem, orzechami włoskimi i żurawiną, śliwkami, serem pleśniowym camembert i orzechami, teraz czas na indyka nadziewanego leśnymi grzybami, a dokładnie suszonymi podgrzybkami. Moje zapasy grzybów bardzo szybko maleją, bo cała rodzina uwielbia ich smak - dodaję je do gołąbków, nadziewanych papryk i cukinii, poprawiam nimi smak kasz, których jestem zwolneniczką. Zastanawiałam się, jak przygotować nadzienie z grzybów, aby miało odpowiednią konsystencję i wpadłam na pomysł, aby wykorzystać czerstwą bułkę. Kluseczki z ciecierzycy zrobiłam z humusu, którego zrobiłam za dużo i postanowiłam zrobić z nich "kluski śląskie" czyli kluseczki z dziurką. Smak tych kluseczek był dla nas nowością, były niezłe, ale wolę jednak tradycyjne kluseczki śląskie przygotowane z ugotowanych ziemniaków (przygotowujemy identycznie, jak z humusu).
Indyk z sosem grzybowym:
- mały udziec z indyka ( dla 3 osób)
- szklanka suszonych grzybów
- cebula - 1,5
- bułka
- 2 łyżki śmietanki
- 2-3 łyżeczki masła
- przyprawa ziół prowansalskich
- przyprawa Kamis do gyrosa
- trochę oliwy
- łyżeczka czubata mąki ziemniaczanej
- koperek - nać
Sposób przygotowania:
Dzień wcześniej:
Dzień wcześniej:
- Myję mięso, osuszam, wycinam kość i zdejmuję skórę. Wycinam po obu stronach kieszonki w mięsie. Nacieram w mięso przyprawy.
- Grzyby zalewam szklanką wody.
- Odcedzam grzyby (wywar wykorzystam do sosu, kilka grzybków zostawiam w wywarze- dodam je na koniec do sosu)
- Jedną cebulę kroję ma średnie kawałki, przesmażam na trzech łyżkach oliwy
- Bułkę moczę w wodzie, po chwili usuwam wodę przez wyciskanie bułki rękami
- Blenderem miksuję bułkę, masło, grzyby, przesmażoną cebulę, doprawiam solą i pieprzem
- Wypełniam kieszonki mięsa otrzymaną masą grzybową i zwijam w tzw. roladę. Jeśli zachodzi taka potrzeba wykorzystuję wykałaczki, aby rolada nie rozchodziła sie nam w czasie pieczenia.
- Indyka kładę na rozgrzaną patelnię i na kilka sekund przyrumieniam mięso na pateni, aby z każdej strony było ścięte mięso.
- Wkładam mięso do rękawa do pieczenia, a następnie wkładam do żaroodpornego naczynia i do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni i piekę około godziny.
- Po wyjęciu mięsa z piekarnika, wylewam z rękawa sos do miseczki, mięso odstawiam na 10 minut, następnie mogę kroić na porcje.
Sos grzybowy:
- mąkę mieszam z połową szklanki zimnego wywaru z grzybów, dodaję do pozostałego wywaru z odcedzonych grzybów i wywaru z mięsa pieczonego
- połowę cebuli przesmażam na maśle na złoty kolor, dodaję do przygotowanego wcześniej sosu - miksuję blenderem. Dodaję koperek, otrzymany sos gotowuję na małym ogniu do pierwszych babelków, sos jest gotowy.
Buraczki:
Wybieramy 3-4 średnie buraki, zbyt duże spowodują, że będą długo gotować się. Zanim jednak włożymy je do wody, musimy je dokładnie umyć pod bieżącą wodą, by usunąć resztki ziemi.
Gotujemy tak długo, aż będziemy mogli bez wysiłku włożyć widelec w ugotowanego buraka ( min. 20 minut, czas gotowania zależy od wielkości buraków). Po ugotowaniu wyjmujemy je, studzimy, następnie obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Dodajemy do buraków sos francuski:
- 5-6 łyżek z oliwy
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka miodu
- 1 duży ząbek czosnku
- sok z cytryny - 2 łyżki
- łyżeczka musztardy
- sól, pieprz
Miksujemy blenderem wszystkie składniki sosu. Dodajemy sos do pokrojonych buraczków.
Kluseczki z ciecierzycy, a właściwie z humusu:
Składniki:
Kluseczki z ciecierzycy, a właściwie z humusu:
Składniki:
- humus
- mąka- dużo:)
- sól, pieprz
- jajko
Do humusu dodajemy jajko, sól i mąkę w takiej ilości, aby z ciasta możliwe bylo formowanie małych kuleczek z dziurką pośrodku każdej kulki.
Kluseczki wrzucamy do gotującej się posolonej wody, wyjmujemy po 5 minutach od ich wypłynięcia na powierzchnię wody.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz