Dobrze bawiłam się ogladając filmik z udziałem "Kocham gotować" - "Kaczka w pomarańczach"- polecam bardzo, jak z poczuciem humoru mozna mówić o kaczce. Z tego filmu pożyczyłam sobie przepis na marynatę.
Składniki:
- kaczka wypatroszona, umyta, wysuszona (waga mojej kaczki - 1,5kg)
- 2 gwiazdki anyżu - do marynaty
- 3 ząbki czosnku - do marynaty
- sól, pieprz ziarnisty - do marynaty
- łyżeczka imbiru - do marynaty
- starta skórka z pomarańczy- do marynaty
- łyżeczka świeżego lub suszonego rozmarynu - do marynaty
- szczypta cynamonu - do marynaty
- sok z pomarańczy - do marynaty
- masło
Sposób przygotowania:
- łączymy wszystkie składniki marynaty: suche składniki miażdżymy w moździerzu, dodajemy sok
- nacieramy kaczkę marynatą ( wenątrz i na zewnątrz), zostawiamy na 24 godziny
- do nagrzanego piekarnika ( 180 stopni) wkładam kaczkę w rękawie piekarniczym i w naczyniu żarodopornym na 1 godzinę i 30 minut - dzieki temu będzie mięso soczyste
- wyjmuję kaczkę, rozcinam górną część rękawa, daję kilka kawałków masła na kaczkę i wkładam ponownie kaczkę do piekarnika , aby przypiekła się, na około 15 minut, ale w temperaturze 200 stopni.
Kaczkę można podać z ciepłą żurawiną lub sosem pomarańczowym.
Podzielenie kaczki, to chyba męska sprawa, poprosiłam kolegę o pomoc w tej ważnej i uroczystej chwili :)
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz