Kaczka / Duck - my first time

Długo zastanawiałam się, jakie danie przygotować dla moich gości: kaczka, czy gęś, a może faszerowane małe kurczaki... Najpierw szukałam odpowiedniego przepisu w starych gazetach, obejrzałam kilka filmików na youtube i już miałam pomysł, niestety wszystkie kaczki, które widziałam dzień wcześniej w sklepie - zniknęły! Jesteśmy społeczeństwem, dla którego zakup kaczki, to chyba normalny zakup. Po kilku kursach po większych sklepach udało się :)
Dobrze bawiłam się ogladając filmik z udziałem "Kocham gotować" - "Kaczka w pomarańczach"- polecam bardzo, jak z poczuciem humoru mozna mówić o kaczce. Z tego filmu pożyczyłam sobie przepis na marynatę.

Składniki:

  • kaczka wypatroszona, umyta, wysuszona (waga mojej kaczki - 1,5kg)
  • 2 gwiazdki anyżu - do marynaty
  • 3 ząbki czosnku - do marynaty
  • sól, pieprz ziarnisty - do marynaty
  • łyżeczka imbiru - do marynaty
  • starta skórka z pomarańczy- do marynaty
  • łyżeczka świeżego lub suszonego rozmarynu - do marynaty
  • szczypta cynamonu - do marynaty
  • sok z pomarańczy - do marynaty
  • masło
Sposób przygotowania:

     
  • łączymy wszystkie składniki marynaty:  suche składniki miażdżymy w moździerzu, dodajemy sok
  • nacieramy kaczkę marynatą ( wenątrz i na zewnątrz), zostawiamy na 24 godziny 
  • do nagrzanego piekarnika ( 180 stopni) wkładam kaczkę w rękawie piekarniczym i w naczyniu żarodopornym  na  1 godzinę i 30 minut  - dzieki temu będzie mięso soczyste
  • wyjmuję kaczkę, rozcinam górną część rękawa, daję kilka kawałków masła na kaczkę i wkładam ponownie kaczkę do piekarnika , aby przypiekła się, na około 15 minut, ale w temperaturze 200 stopni.
Kaczkę można podać z ciepłą  żurawiną lub sosem pomarańczowym.
Podzielenie kaczki, to chyba męska sprawa, poprosiłam kolegę o pomoc w tej ważnej i  uroczystej chwili :)
Smacznego:)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydruk

Print Friendly and PDF

Kraków - blog kulinarny