Sernik w polewie cynamonowo - pomarańczowej / Cheesecake

Jowita w kuchni:

Jak  w każdej rodzinie, co roku przed świętami jest dylemat: jakie ciasta pieczemy na święta?
Wszyscy w mojej rodzinie jesteśmy fanami tradycyjnych potraw świątecznych, tylko każdy ma swoje ulubione potrawy, a święta to czas spełnianych życzeń, więc nie każdy będzie szczęśliwy/zadowolony w tak ważnej sprawie. Na życzenie mojej córki postanowiliśmy upiec sernik. W moim segregatorze jest ok. 10 przepisów na sernik, w książkach kucharskich jest jeszcze ok. 20, a internet daje jeszcze więcej możliwości. Sernik miał być tradycyjny tzn. pieczony, ale bez spodu, którego wyjątkowo w serniku nie lubimy.  Zaczęłam szukać przepisu po znajomych mi blogach - przepisy na blogach dają możliwość dialogu z autorem/wykonawcą przepisu, zawsze możemy dopytać się o szczegóły, które są niezmiernie ważne, zwłaszcza dla niedoświadczonej kulinarnie osoby.
Trzymając przyprawę Kamisa do serników szukałam w zawiłościach znalezionych przepisów tego jednego jedynego, gdy wzrok mój zatrzymał się na opakowaniu tej przyprawy, na którym był bardzo prosty przepis na sernik. Stwierdziłam, że to nie przypadek, i że stawiam na prostotę i szybkość upieczenia sernika i postanowiłam się z tym przepisem zmierzyć.
Sernik upiekła Jowita – moja córka, przepis został zmodyfikowany – nie upiekła ciasta (spodu) i sernik został polany polewą cynamono-pomarańczową.  Sernik jest tradycyjny taki, jak pamiętam z dzieciństwa, upieczony na prawdziwym twarogu, a nie deser serowy. Jowita piecze, a koty smacznie śpią :)


Składniki do masy serowej:
  • 1kg twarogu sernikowego mielonego  ( Jowita zmieliła 4 razy, a właściwie przecisnęła przez praskę, użyła sera półtłustego)
  • 6 jaj
  • 3 łyżki maki ziemniaczanej
  • 50g rodzynek
  • 220g cukru
  • masło do wysmarowania formy
  • Kamis – przyprawa do sernika I mas serowych
Wykonanie:

·         Żółtka utrzeć z cukrem i przyprawą, dodać ser i dokładnie wymieszać.
·         Z białek ubić pianę.
·         W dużym garnku zmieszać: mase serowa, pianę, mąkę ziemniaczaną, bakalie
·         Ręką, nabierając od spodu, dokładnie wymieszać.
·         Przełożyć do wysmarowanej masłem formy
·         Piec z termoobiegiem w temp. 160C ok. 50 min.
·         Po wystygnięciu wstawić na noc do lodówki.

Polewa cynamonowo – pomarańczowa:
·         ½ kostki masła
·         2 czubate łyżeczki cynamonu
·         2 pomarańcze
·         2 łyżki cukru lub więcej

Wykonanie:
·         Na tarce ścieram skórkę  z wyparzonych pomarańczy
·         W garnuszku  na małym ogniu rozpuszczam  masło, dodaję skórki z pomarańczy - chwilę smażę 
      razem wszystkie składniki, cały czas mieszam
·         dodaję cynamon i cukier -  chwilę smażę razem wszystkie składniki, cały czas mieszam
·         Jak masa zaczyna gęstnieć dodaję  wyciśnięty sok z dwóch pomarańczy, cały czas mieszam i 
      gotuje na małym ogniu, aż częściowo sok wyparuje  i masa zacznie gęstnieć ( 2 minuty)  - można 
      dosłodzić jeśli ktoś uzna , że polewa jest niezbyt słodka ( pomarańcze mogą być kwaśne lub 
      słodkie, dlatego ilość cukru to sprawa indywidualna)
·         Odstawiam garnuszek do ostygnięcia, jeszcze ciepłą masę rozprowadzonym  pędzelkiem na 
      ostudzony m sernik u, dekoruje wg uznania.

Smacznego








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydruk

Print Friendly and PDF

Kraków - blog kulinarny