Jowita w kuchni:
Marcepan, to idealny składnik do wypieku ciasteczek, nadaje im charakterystyczny
smak, a jednocześnie nie jest bardzo intensywny, dzięki czemu możemy też wyczuć
inne smaki: smak maślany, waniliowy. Po ostudzeniu przeniosłam je do metalowej
puszki na ciasteczka, zastanawiam się, jak długo tam będą - maksymalnie dwa
dni!
Składniki:
- 175 gram marcepanu - ja
kupiłam jajko marcepanowe w gorzkiej czekoladzie, ale to może być czysty
marcepan lub batony marcepanowe
- 2 żółtka
- 250 gram mąki
- łyżeczka płaska proszku do
pieczenia
- 50 gram migdałów drobniutko
pokrojonych - kupiłam gotowe
- esencja waniliowa
- 150 gram masła
Sposób
przygotowania:
- marcepanowe jajko siekamy nożem
na kawałki
- masło miksujemy do miękkości,
dodajemy żółtka dalej mieszamy, następnie dodajemy mąkę, esencję i proszek
do pieczenia, wszystko razem mieszamy mikserem
- do mieszanej masy dodajemy
kawałki marcepanu i drobno pokrojone migdały, całość wyrabiamy w rękach
- wyrobiona masa jest bardzo
miękka, z masy wyrabiamy kulki wielkości orzecha włoskiego, każdą kulkę
przygniatamy lekko dnem szklanki i widelcem odciskamy ślady na ciasteczku.
- układamy ciasteczka na blaszce
wyłożonej pergaminem i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 10-15
minut - pieczemy ciasteczka na złoty kolor.
- po upieczeniu ciasteczka są
bardzo miękkie, możemy zdejmować je z blachy dopiero po ostudzeniu, wtedy
też lekko stwardnieją, są idealnie kruche.
rada: z uwagi na fakt, iż marcepan jest słodki, to nie dodałyśmy cukru. Jeśli lubisz bardziej słodkie ciastka, to dodaj 2-3 łyżeczki cukru pudru - najlepiej posmakować odrobinę surowego ciasta, czy jest wystarczająco słodkie.
Smacznego :)
Muszą być przepyszne :)
OdpowiedzUsuńpysznie wyglądają i tak samo pewnie smakują:D
OdpowiedzUsuńz kawałkami orzechów muszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuńmożna się poczęstować? :)
OdpowiedzUsuńTakie ciasteczka będą idealne do małej czarnej :) Mnie by na pewno smakowały :)
OdpowiedzUsuńśliczne ciasteczka,
OdpowiedzUsuńlubię marcepan!
OdpowiedzUsuńPrzepis zapisujemy i wypróbujemy :):)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie !!!
Tapenda
Fajne ciasteczka ;)
OdpowiedzUsuńNa ciasteczka marcepanowe skusze się jak zakupie marcepan. Muszą być pyszne :-)
OdpowiedzUsuńDodatek marcepanu zawsze wzbogaca smak deseru.
OdpowiedzUsuńA te ciasteczka muszą być pysznie chrupiące!
Jako wielka fanka marcepanu, podbieram przepis ;)
OdpowiedzUsuńCo z marcepanem to ja lubię.Do kawki ciasteczka idealne.
OdpowiedzUsuńCiasteczka superanckie, a zdjęcia jakie piękne:-)
OdpowiedzUsuńchętnie bym skusiła się na takie ciasteczka. :)
OdpowiedzUsuń