Słodkie babeczki - sweet cupcakes :)

Inspiracją do przygotowania tych słodkich babeczek były urodziny mojej Mamy i Babci Jowity. Babeczki upiekła  Jowita. Różowe strojne pelerynki miały nadać upieczonym babeczkom charakter zabawy, elegancji -  miały być jak z bajki :)

Przygotowanie babeczek:

Składniki:

  • mąka - 250 g,
  • kakao - 2 czubate łyżki,
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki,
  • soda - 1/2 łyżeczki,
  • cukier - 180 g,
  • jajko -1,
  • mleko - 1 szklanka,
  • olej - 100 ml,
  • tabliczka gorzkiej czekolady,
  • żurawina - garść ( niekoniecznie),
  • cynamon - 1 łyżeczka płaska ( niekoniecznie)
Wszystkie składniki  z wyj. żurawiny i czekolady mieszamy mikserem, aż do uzyskania jednolitej masy, starając się, aby masę jak najmocniej napowietrzyć ( ciasto będzie bardziej puszyste). Dodajemy żurawinę i czekoladę mieszając łyżką. Wlewamy masę do foremek (wypełniamy masą 2/3 foremki)  i pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez 20-25 minut.

Przygotowanie masy Marshmallow:

Składniki:

  • pianki Marshmallow - 135 g
  • 2 łyżki wody
  • cukier puder - ilość nieokreślona, najlepiej mieć pod ręką całe opakowanie 0,5 kg
Pianki rozpuszczamy w garnuszku kąpieli wodnej, dodajemy wodę i mieszamy. Rozpuszczone pianki wylewamy na stolnicę, aby przygotować masę. Dodajemy cały czas cukier puder i ugniatamy masę. Cukier puder najlepiej dodawać przez sitko, aby nie było grudek. Cukier puder dodajemy cały czas, aż masa będzie mogła być wałkowana - czyli dużo :) Praca jest taka sama, jak przy pierogach, cały czas trzeba podsypywać cukier puder pod wałek i na stolnicę, aby dała się wałkować. Wycinamy szklanką kółeczka i odpowiednią foremką kwiatki lub inny wzór. Jeśli nie mamy takiej foremki, to masę kroimy nożykiem, ozdabiamy wg uznania. 
Można dodać spożywcze barwniki, ja dodałam w celu uzyskania ciemniejszego koloru różowego kilka kropel soku z buraka - smak jest nie zmieniony, a kolor inny :)
Życzę miłej zabawy przy przygotowaniu, najlepiej w towarzystwie znajomych,  smacznego :)






mieszamy i napowietrzamy wszystkie składniki z wyj. czekolady i żurawiny


po wymieszaniu dodajemy czekoladę i żurawinę mieszając masę łyżką


wlewamy masę do foremek silikonowych lub papierowych

pieczemy 180 stopniach 20-25 minu

przygotowujemy masę z pianek Marshmallow


ozdabiamy :)








5 komentarzy:

  1. Cudownie Jowita je udekorowała :) moja Zuzia już się pyta czy takie upiekę :) a prawda jest taka że chodzi za mną z książką kucharską i dopytuje czy już pieczemy babeczki :D w tym tygodniu się wreszcie doczeka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają bajecznie :) częstuję się jedną ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają przepysznie! :)

    http://sniadaniainietylko.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Śliczne, aż szkoda je zjeść :) KAsia

    OdpowiedzUsuń
  5. jestem zachwycona ich widokiem:) prawdziwe arcydzieło:)

    OdpowiedzUsuń

Wydruk

Print Friendly and PDF

Kraków - blog kulinarny