Inspiracją do przygotowania tych słodkich babeczek były urodziny mojej Mamy i Babci Jowity. Babeczki upiekła Jowita. Różowe strojne pelerynki miały nadać upieczonym babeczkom charakter zabawy, elegancji - miały być jak z bajki :)
Przygotowanie babeczek:
Składniki:
- mąka - 250 g,
- kakao - 2 czubate łyżki,
- proszek do pieczenia - 2 łyżeczki,
- soda - 1/2 łyżeczki,
- cukier - 180 g,
- jajko -1,
- mleko - 1 szklanka,
- olej - 100 ml,
- tabliczka gorzkiej czekolady,
- żurawina - garść ( niekoniecznie),
- cynamon - 1 łyżeczka płaska ( niekoniecznie)
Wszystkie składniki z wyj. żurawiny i czekolady mieszamy mikserem, aż do uzyskania jednolitej masy, starając się, aby masę jak najmocniej napowietrzyć ( ciasto będzie bardziej puszyste). Dodajemy żurawinę i czekoladę mieszając łyżką. Wlewamy masę do foremek (wypełniamy masą 2/3 foremki) i pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez 20-25 minut.
Przygotowanie masy Marshmallow:
Składniki:
- pianki Marshmallow - 135 g
- 2 łyżki wody
- cukier puder - ilość nieokreślona, najlepiej mieć pod ręką całe opakowanie 0,5 kg
Pianki rozpuszczamy w garnuszku kąpieli wodnej, dodajemy wodę i mieszamy. Rozpuszczone pianki wylewamy na stolnicę, aby przygotować masę. Dodajemy cały czas cukier puder i ugniatamy masę. Cukier puder najlepiej dodawać przez sitko, aby nie było grudek. Cukier puder dodajemy cały czas, aż masa będzie mogła być wałkowana - czyli dużo :) Praca jest taka sama, jak przy pierogach, cały czas trzeba podsypywać cukier puder pod wałek i na stolnicę, aby dała się wałkować. Wycinamy szklanką kółeczka i odpowiednią foremką kwiatki lub inny wzór. Jeśli nie mamy takiej foremki, to masę kroimy nożykiem, ozdabiamy wg uznania.
Można dodać spożywcze barwniki, ja dodałam w celu uzyskania ciemniejszego koloru różowego kilka kropel soku z buraka - smak jest nie zmieniony, a kolor inny :)
Życzę miłej zabawy przy przygotowaniu, najlepiej w towarzystwie znajomych, smacznego :)
mieszamy i napowietrzamy wszystkie składniki z wyj. czekolady i żurawiny |
po wymieszaniu dodajemy czekoladę i żurawinę mieszając masę łyżką |
wlewamy masę do foremek silikonowych lub papierowych |
pieczemy 180 stopniach 20-25 minu |
przygotowujemy masę z pianek Marshmallow |
ozdabiamy :) |
Cudownie Jowita je udekorowała :) moja Zuzia już się pyta czy takie upiekę :) a prawda jest taka że chodzi za mną z książką kucharską i dopytuje czy już pieczemy babeczki :D w tym tygodniu się wreszcie doczeka :)
OdpowiedzUsuńwyglądają bajecznie :) częstuję się jedną ;)
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńhttp://sniadaniainietylko.blogspot.com/
Śliczne, aż szkoda je zjeść :) KAsia
OdpowiedzUsuńjestem zachwycona ich widokiem:) prawdziwe arcydzieło:)
OdpowiedzUsuń