Warzywa w sosie curry, mogą być samodzielnym daniem, ale też mogą
stanowić dodatek do mięs, szaszłyków, smażonych placuszków. Warzywa w sosie
curry są też daniem dietetycznym, jeśli nie przesadzimy z ilością dodanej
oliwy. Moc curry regulujemy sami, jestem zwolenniczką stopniowego doprawiania
potraw (bardzo mało solę), ale nie wiem dlaczego
czasem zdarza się, że przyprawiam, przyprawiam, przyprawiam, a smak jeszcze nie
ten, jeszcze dodam szczyptę i okazuje się, że przesadziłam z ilością przyprawy
- ja jestem lekko przyłamana, ale reszta biesiadników jest zadowolona. Nie ma
tego złego...
Składniki dla 3 osób:
- cukinia - jedna duża
- papryka czerwona - 1 sztuka
- pieczarki małe - 25 dkg
- czosnek - 1 ząbek
- cebula - 1 sztuka
- czerwona pasta curry - 2
łyżeczki
- mleko kokosowe - 1/3 puszki
- pomidory krojone - 1/2
puszki (mogą być świeże, ale o tej porze roku trzeba mieć dużo szczęścia,
aby takie kupić)
- oliwa
- sól, pieprz, tymianek, chilli
Sposób
przygotowania:
- na rozgrzaną oliwę wrzucamy
pokrojoną drobno cebulę, po chwili wrzucamy na patelnię pokrojoną paprykę
i chwilę przesmażamy
- następnie dodajemy pokrojone w
ćwiartki pieczarki, po odparowaniu wody z pieczarek, dodajemy czosnek,
pomidory
- zalewamy warzywa mlekiem
kokosowym zmieszanym z pastą curry, przyprawiamy i dusimy ok. 10 minut.
Smacznego :)
smacznie :]
OdpowiedzUsuńNiommniom. Robię dziś. Z soczewicą. Takiego smaka mi narobiłaś! :)
OdpowiedzUsuńCurry uwielbiam za zapach tych wszystkich dodanych przypraw, lubię gdy w domu roznosi się woń orientu.
OdpowiedzUsuńPysznie :)
Bardzo smacznie, uwielbiam curry:-)
OdpowiedzUsuńsmaczne warzywka :) uwielbiam curry !!
OdpowiedzUsuńPyszności!
OdpowiedzUsuńZ doprawianiem trzeba być ostrożnym :) kiedyś zdarzyło mi się "przedawkować" chili - to było mocne doznanie :)
OdpowiedzUsuńTwoje curry cudowne ... w szafce dostrzegłam puszkę mleka kokosowego - już wiem co dziś na kolację przygotuję :)
bardzo lubie :))
OdpowiedzUsuńPrzepiękne. Uwielbiam takie zdjęcia, wyszły Ci idealne i zapewne smaczne
OdpowiedzUsuńaż mi zaburczało w brzuchu, wszystkie składniki które uwielbiam
OdpowiedzUsuńSmacznie, zdrowo i kolorowo, czego chcieć więcej :)
OdpowiedzUsuń