Warzywa w sosie curry


Warzywa w sosie curry, mogą  być samodzielnym daniem, ale też mogą stanowić dodatek do mięs, szaszłyków, smażonych placuszków. Warzywa w sosie curry są też daniem dietetycznym, jeśli nie przesadzimy z ilością dodanej oliwy. Moc curry regulujemy sami, jestem zwolenniczką stopniowego doprawiania potraw (bardzo mało solę), ale nie wiem dlaczego czasem zdarza się, że przyprawiam, przyprawiam, przyprawiam, a smak jeszcze nie ten, jeszcze dodam szczyptę i okazuje się, że przesadziłam z ilością przyprawy - ja jestem lekko przyłamana, ale reszta biesiadników jest zadowolona. Nie ma tego złego...



Składniki dla 3 osób:

  • cukinia - jedna duża
  • papryka czerwona - 1 sztuka
  • pieczarki małe - 25 dkg
  • czosnek - 1 ząbek
  • cebula - 1 sztuka
  • czerwona pasta curry - 2 łyżeczki
  • mleko kokosowe - 1/3 puszki
  • pomidory krojone  - 1/2 puszki (mogą być świeże, ale o tej porze roku trzeba mieć dużo szczęścia, aby takie kupić)
  • oliwa 
  • sól, pieprz, tymianek, chilli


Sposób przygotowania:
  • na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojoną drobno cebulę, po chwili wrzucamy na patelnię pokrojoną paprykę i chwilę przesmażamy
  • następnie dodajemy pokrojone w ćwiartki pieczarki, po odparowaniu wody z pieczarek, dodajemy czosnek, pomidory
  • zalewamy warzywa mlekiem kokosowym zmieszanym z pastą curry, przyprawiamy i dusimy ok. 10 minut.
Smacznego :)













11 komentarzy:

  1. Niommniom. Robię dziś. Z soczewicą. Takiego smaka mi narobiłaś! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Curry uwielbiam za zapach tych wszystkich dodanych przypraw, lubię gdy w domu roznosi się woń orientu.
    Pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo smacznie, uwielbiam curry:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. smaczne warzywka :) uwielbiam curry !!

    OdpowiedzUsuń
  5. Z doprawianiem trzeba być ostrożnym :) kiedyś zdarzyło mi się "przedawkować" chili - to było mocne doznanie :)
    Twoje curry cudowne ... w szafce dostrzegłam puszkę mleka kokosowego - już wiem co dziś na kolację przygotuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepiękne. Uwielbiam takie zdjęcia, wyszły Ci idealne i zapewne smaczne

    OdpowiedzUsuń
  7. aż mi zaburczało w brzuchu, wszystkie składniki które uwielbiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Smacznie, zdrowo i kolorowo, czego chcieć więcej :)

    OdpowiedzUsuń

Wydruk

Print Friendly and PDF

Kraków - blog kulinarny