Ciasto drożdżowe, ale jakie? Zdanie na temat, jak zwykle
podzielone, na jednomyślność w rodzinie jak zwykle nie ma miejsca. Ja wolę z
rabarbarem, ktoś za kruszonką... Dlaczego nie uszczęśliwić wszystkich?
Przepis pochodzi z
"KUCHNI POLSKIEJ" ( Państwowe Wydawnictwo Ekonomiczne - 1968), z książki na której miliony Polaków wychowało się, ponieważ nasze babcie i mamy właśnie do tej książki najczęściej sięgały próbując nowych potraw.
Składniki - Ciasto:
- 50 dkg mąki
- 3 dkg drożdży
- ok. 1/2 litra mleka
- 2-3 żółtka
- 10-15 dkg cukru
- sól
- 10 dkg masła
- skórka cytrynowa
- wanilia
- tłuszcz do formy
- 40 dkg rabarbaru pokrojonego w 1 cm kawałki
- 5 dkg cukru – pudru
Składniki - kruszonka:
- 8 dkg masła
- 8 dkg mąki
- 5 dkg cukru pudru
Sposób
przygotowania:
kruszonka:
mąkę,
cukier puder, masło łączymy razem, rozcierając ciasto w rękach tak, aby
powstało jak najwięcej ziaren kruszonki
ciasto:
- mąkę przesiać, zagrzać, zarobić zaczyn: drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru i 10 dkg mąki, mleka dodać tyle, aby rozczyn miał gęstość śmietany - zostawiamy w ciepłym miejscu, pod przykryciem, aby wyrósł
- szeroką prostokątną blachę smarujemy tłuszczem, włącznie z brzegami, oprószamy mąką
- żółtka ucieramy z cukrem na pulchną masę, wyłożyć ją do miski, dodać rozczyn, resztę mleka, szczyptę soli, skórkę cytrynową i wanilię
- zarobić ciasto: wyrabiać dokładnie, aż wszystkie składniki połączą się. Gdy ciasto jest gładkie i lśniące i na powierzchni ukażą się pęcherzyki powietrza, wlewać po trochu roztopiony i ostudzony tłuszcz, nadal starannie wybijając, aby było pulchne. Zostawić ciasto do wyrośnięcia
- gdy ciasto zwiększy swoją objętość o 100% , wyłożyć je na blachę, powierzchnię wyrównać, ułożyć równomiernie pokrojone owoce, posypać kruszonką
- zostawić je w ciepłym miejscu do wyrośnięcia ponownego
- gdy ciasto wyrośnie wstawić do nagrzanego piekarnika 180-200 stopni, piec około 30 minut
Smacznego :)
mniam, zjadłabym teraz takie domowe drożdżowe z kruszonką!
OdpowiedzUsuń:))
Sobotnie popołudnie ze świeżą drożdżówką z owocami to idealna kompozycja :)
OdpowiedzUsuńIdealny do kawy:D
OdpowiedzUsuńUwielbiam drożdżowe z owocami i kruszonką, Twój placek wygląda jak milion baksów :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie takie zawsze robię z owocami i kruszonką i takie u mnie znikają w mig:-) Pysznie wygląda Twoje Gosiu:-)
OdpowiedzUsuńGosia, jak ja mam schudnąć do ślubu jak Ty kusisz takimi pysznościami!
OdpowiedzUsuńZapraszam cię do zabawy, chętnie dowiem się o Tobie więcej:
http://abitepl.blogspot.com/2013/05/zadaj-mi-pytanie-to-ci-na-nie-odpowiem.html