Nie miałam szczęścia na zakupach,
polowałam na zielone szparagi, dostałam tylko białe. Dlaczego tylko? Bo według
mnie są mniej delikatne, dłużej je obieram ze skórki, często jak są nieświeże są
lekko zdrewniałe na końcach. Mam sprawdzoną metodę na wykorzystanie białych szparagów:
dzielę je na dwie części, jedną wykorzystuję do zupy, pozostałą jako dodatek
np. do mięsa.
Składniki:
- rosół lub wywar z warzyw - 1-1,5 litr
- 2/3 pęczka białych szparagów
- trawa cytrynowa - 1 źdźbło
- czosnek - 1 ząbek
- sól, pieprz
- żółtko
- śmietanka - 3 łyżki
- seler - połowa korzenia
- łyżka mąki
- ryż - szklanka
Przygotowanie:
- szparagi kroimy na dwie części ( 1/3 zaczynając mierzyć od główki szparaga i 2/3 pozostała część - tę część wykorzystamy do przygotowania zupy)
- szparagi do przygotowania zupy kroimy na kawałki wielkości 2 cm, seler również kroimy na małe kawałki - celem szybkiego ugotowania warzyw
- gotujemy ryż w gorącej wodzie zgodnie z instrukcją
- kawałki szparagów, selera , czosnek, trawę cytrynową gotujemy do miękkości w rosole
- zawartość z wyj. trawy cytrynowej miksujemy blenderem na mus, który przecedzamy przez sito, aby zupa była gładka
- mąkę rozpuszczamy w śmietance, dodajemy żółtko, mieszamy, dodajemy do zupy i dokładnie mieszamy, zagotowujemy zupę
- doprawiamy solą i pieprzem
- podajemy zupę z ryżem lub kluseczkami
Smacznego :)
Co "kuchark" taki przepis i to jest wspaniale
OdpowiedzUsuńPieknie pachnie i zupa ze szparagow jest bardzo atrakcyjna przystawka, taka podalam na kolacje w sobote wieczorem a podaje linke na przepis niestety po francusku, nie mam czasu ostatnio na zalaczanie w dwoch jezykach
pozdrawiam
http://bistrodejennablog.over-blog.com/soupe-d-asperges-blanches-aux-morilles
podoba mi się Twój przepis, zdjęcia jak zawsze masz cudne:)
UsuńZ trawą cytrynową i ryżem? Fajowo!
OdpowiedzUsuńpysznie :) ja też robiłam ostatnio pierwszy raz krem ze szparagów :) ciekawi mnie ta trawa cytrynowa :D
OdpowiedzUsuńsmacznie.... :)
OdpowiedzUsuń