Rozpoczął się sezon grillowy, karkówka i kiełbaski są najczęściej grillowane.
Propozycja marynaty jest idealna, bo mięso jest bardzo aromatyczne, zmiksowany
czosnek nie przypala się i nie ma goryczy, która często bywa, gdy zbyt długo
czosnek jest przypiekany. Świeże zioła jeszcze bardziej podkręcają smak mięsa. Poniższa karkówka miała być wstępnie grillowana w ogrodzie, niestety z uwagi na pogodę podaliśmy ją duszoną - marynata do mięsa jest ta sama.
Ja uwielbiam grillowanie w słoneczną pogodę nad rzeką, na
kamieniach z przyjaciółmi lub u rodziców w ogrodzie, bardzo zielonym i
ukwieconym, ale nie o tej porze w tym roku. Oby było cieplej, a nawet bardzo
ciepło! czekam niecierpliwie
Składniki:
- karczek wieprzowy - 1 kg
- czosnek - 2-3 ząbki
- przyprawy: szałwia świeża lub suszona, tymianek (
1 łyżeczka), sól, pieprz,
- olej
- warzywa: trochę marchwi, cała papryka, por (1/4),
cebula (1 sztuka)
- mąka ziemniaczana - 1 łyżka
Sposób przygotowania:
Karkówka grillowana:
- miksujemy czosnek, przyprawy, olej
- karczek dzielimy na plastry o grubości 1 cm,
smarujemy każdy plaster otrzymaną marynatą i zostawiamy na kilka
godzin - karkówka gotowa jest do grillowania
- układamy na rozgrzany grill, po zrumienieniu
mięsa, przekładamy je na druga stronę i gotowe!
Karkówka duszona:
- miksujemy czosnek, przyprawy, olej
- karczek dzielimy na plastry o grubości 1 cm, smarujemy każdy
plaster otrzymaną marynatą i zostawiamy na kilka godzin
- cebulę kroimy drobno, smażymy na oleju
- obsmażamy na oleju plastry karkówki, dodajemy podsmażoną cebulę,
dusimy polewając szklanką wody, dodajemy pokrojone warzywa i dusimy około
60-90 minut, do miękkości mięsa, dolewając w miarę potrzeby wodą
- przyprawiamy solą i pieprzem
- mąkę ziemniaczaną mieszamy z połową szklanki zimnej wody, dokładnie
mieszamy, aby nie było grudek mąki, wlewamy do mięsa, zagęszczamy przez
mieszanie i zagotowanie otrzymanego sosu.
- możemy podawać :)
No, to się nazywa porządna micha :)
OdpowiedzUsuńkarkówka jest chyba moim ulubionym mięsem, narobiłaś mi smaka :)
OdpowiedzUsuń